BTC
% 1h
0.58
% 24h
1.90
% 7d
3.72
BTC
USD
8,493.0
EUR
7,664.2
NOK
76,443

BTC
% 1h
0.58
% 24h
1.90
% 7d
3.72
BTC
USD
8,493.0
EUR
7,664.2
NOK
76,443

Blockchain – Starten på et totalitært system?

Når du sender et bilde på Snapchat kan alle vennene dine se hvor i landet du befinner deg, når du legger ut bilder på Facebook av ferien din med hele familien kan hele verden se at hjemmet ditt mest sannsynlig står tomt. Når du kjøper et eller annet på internett kan transaksjonen spores på detaljnivå; når du handlet, hvilke alternativer du valgte mellom, hvor du bor og hvilke tidsrom du er hjemme for å motta pakken din.

En av hovedfunksjonene til blokkjede-teknologi er å fjerne mellomleddet slik at vi kan skape et tillitsløst automatisert samfunn og faktisk kvitte oss med bankene. Bankene er nemlig et mellomledd denne teknologien kan gjøre overflødig. Dette kan være skremmende for mange, men la oss utforske den andre siden av blokkjeden. Nemlig hvilke muligheter dette kan skape for et totalitært system.

Mennesker gir allerede bort kontrollen sin til store globale selskaper som Google, Facebook og Amazon. Disse selskapene sitter på enorme mengder såkalt ”big-data” om deg og dine personlige vaner og vi gir det bort frivillig. Vi vil spare tid og hvem har vel egentlig lest brukerbetingelsene du godkjenner før du bruker iTunes? Ingen har tid til dette!

Tenk om all betaling kunne gå sømløst, helt uten mellomledd og helt fritt for frykt for svindel? Daglig er det folk som blir svindlet for små eller større beløp i private kjøp og salgssituasjoner. Enten dropper de å overføre som lovet eller så ringer de banken for å stoppe overføringen når de har mottatt varen. Dette er umulig med blockchain-teknologi.

Når du blir født får du tildelt retten til et personnummer. Dette nummeret er unik og følger deg hele livet. Det er en av dine måter å identifisere deg på og med dette nummeret kan du få tilgang til all informasjon det offentlige har om deg.


(Bildekilde: Fusions-of Horizon, Flickr)

Se nå for deg et samfunn der alle kontanter er fjernet. Alle transaksjoner benytter digitale overføringer. Når du blir født katalogiseres du med et personnummer og i tillegg får du tildelt adressen til en digital lommebok. Denne adressen knyttes opp til din identitet og kanskje til og med en mikrochip slik at du slipper å dra kortet, du bare skanner armen i stedet for. Alt som noen gang har skjedd i en blokkjede logges og bokføres. Ingenting kan slettes eller tilbakestilles. En handel som er utført vil alltid være logget. Og myndighetene kan enkelt gå inn å spore alle transaksjoner som din digitale lommebok har utført.

Året er 2078 og en ny person blir født,
”Person-ID er 26947X584-i6 – hvilket navn gir dere barnet?”
Foreldrene ser stolte på hverandre og oppgir navnet de har gått og tenkt på de siste månedene før fødselen.
”Navn registrert. Betalings-ID er 0x657546773xjy3ojl5. Vennligst strekk ut armen for chip”.

Tjue år senere blir barnet stanset i en trafikkontroll og identifiserer seg med personnummer. I tillegg til identitet får politimannen direkte innsyn i blokkjeden som forteller alle transaksjoner og stedet barnet noen gang har gjennomført eller oppholdt seg gjennom hele livet.

”Big-data” får en helt ny dimensjon. Det blir umulig å unndra skatt. Det blir umulig å drive svart arbeid. Det blir umulig å la være å betale tilbake et lån. Skatten trekkes direkte fra din betalings-ID. Hva du kjøper og når du kjøper det blir registrert. Såkalte ”smart-kontrakter” inngås ved kjøp og salg eller lån og når kontrakten er utført vil beløpene automatisk trekkes fra betalings-ID.

Når du handler med kontanter er det kun du som vet hva de er brukt til. Og likevel er det blokkjede-teknologi staten og bankene er skeptisk til.

Forrige

Neste