BTC
% 1h
0.24
% 24h
1.89
% 7d
6.48
BTC
USD
10,887
EUR
9,255.4
NOK
100,790

BTC
% 1h
0.24
% 24h
1.89
% 7d
6.48
BTC
USD
10,887
EUR
9,255.4
NOK
100,790

Kryptovaluta og Blokkjede på 1-2-3

Du har sikkert lest om ”Bitcoin” i media. Bitcoin er den første kryptovalutaen og skapt av den sagnomsuste Satoshi Nakamoto, som ingen vet om er en person eller en organisasjon.

Det finnes to ulike aspekter av kryptovaluta, den ene er det du leser om i media; at kursene stiger med mange tusen prosent i året og at folk kan bli rike fort. Hvordan du handler kryptovaluta kan du lese mer om her.

Det andre aspektet er blokkjede. Blokkjede er en avansert database som inneholder så og si ubegrensede mengder data. Det er denne teknologien som Bitcoin, og de andre kryptovalutaene, er bygget på.

Hvorfor heter det ”kryptovaluta”?
Det heter kryptovaluta fordi blokkjede-databasen bygger på noe som heter kryptografi. Nærmere bestemt en kryptografi-protokoll. Som oftest en protokoll utviklet av NSA som heter SHA256 (Secure Hash Algorithm 256-bit). Denne kryptografien er en 1-veis funksjon som ikke kan reverseres og har lenge vært brukt for å sikre sensitiv informasjon hos de aller fleste militærstyrker.

I praksis betyr dette at det er en konstant sikkerhet i alt som skjer i blokkjeden. Alle transaksjoner og all informasjon i databasen verifiseres kontinuerlig av kryptografien, noe som gjør at vi kan fjerne tredjeparter i handel.

Hvis to organisasjoner benytter seg av blokkjede kan de for overføre eksempel penger eller dokumenter direkte mellom hverandre, helt trygt, uten å være bekymret for om de blir lurt eller noe havner på avveie.

Denne tryggheten gir blokkjeden ved hjelp av noe som heter en smartkontrakt; en dataprotokoll som fasiliterer og verifiserer det som skal skje i en kontrakt / avtale. Dette blir loggført som en transaksjon i blokkjeden og kan alltid spores nøyaktig og er umulig å tukle med. Når en smartkontrakt er utført er den permanent.

Når man fjerner tredjeparten i transaksjoner er du samtidig blitt din egen sikkerhetssjef. Du vil med andre ord ikke få noen telefon fra banken din som forteller deg at noen har forsøkt å tappe kontoen din for penger. Mer om hvordan du sikrer deg selv kan du lese om her.

 

Forrige

Neste