BTC
% 1h
0.75
% 24h
2.12
% 7d
2.69
BTC
USD
8,583.9
EUR
7,740.9
NOK
77,198

BTC
% 1h
0.75
% 24h
2.12
% 7d
2.69
BTC
USD
8,583.9
EUR
7,740.9
NOK
77,198

Ordredybde – kjøpere vs selgere

Dersom du ikke kan noe om ordredybde, mener jeg det er ganske sentralt at du lærer deg noe om det før du beveger deg inn i kryptomarkedet! Kan du alt om ordredybde fra før er jo det bare helt supert!

Selv fant jeg ut om ordredybde gjennom aksjer på børsen, men de samme prinsipper gjelder i alle åpne markeder der du ser tilbud og etterspørsel i sanntid.
Det er veldig sentralt at du vet at kursen på en krypto bare viser bare hva den sist ble handlet for på exchangen du bruker, ikke hva du nødvendigvis får kjøpt/solgt dine krypto for. Kursen er altså et historisk bilde, som endrer seg for hver nye handel som skjer.

Her er en øyeblikks-situasjon fra Bitcoinsnorway som viser litt hvor viktig det er å vite forskjell på handel på limit (at du bestemmer hva prisen skal være for at du kjøper eller selger), kontra å for eksempel kjøpe eller selge på «marked”.

Selger du på «marked» vil det si at du går ned til det beløpet som noen er villige til å kjøpe Bitcoin for akkurat i det tidspunktet. På bildet her vil det si 95 000 NOK for max 0.0452 Bitcoin, skal du selge mer ramler prisen ned til neste på lista som vil kjøpe, altså 94 000 NOK. Kan fort bli tusenlapper tapt ved salg på marked her!
Kjøp på marked vil si at man kjøper fra den som er billigst av de som er under selgere, det vil si 105 000 NOK for en Bitcoin. Der er antallet såpass høyt at du neppe spretter opp til neste selger på lista veldig fort, men med lavt antall på første/billigste selger ville du gjort nettopp det. Når du selger eller kjøper på limit er du jo avhengig av at andre i markedet liker din pris og vil handle med deg, dermed kan en slik ordre ta lenger tid, eller eventuelt ikke bli gjennomført dersom ingen liker prisen din.

Det er mer sentralt at du kan noe om ordredybde når forskjellen på det folk ønsker å selge for, og det folk ønsker å kjøpe for er stor, men det er også et nyttig verktøy for å se hvilken retning det er sannsynlig at kursen kan ta. Dersom ekstremt mange vil kjøpe og få vil selge er det jo sannsynlig at kursen vil bevege seg oppover. Er situasjonen motsatt er det sannsynlig at kursen vil bevege seg nedover. Dette er også kalt markedsmekasnisme for de som har sett litt på samfunnsøkonomi som fag.

Poenget er – lær deg om ordredybde og hvordan det fungerer, så du slipper å tape tusenlapper, bare fordi du ikke visste noe om dette.

Forrige

Neste