BTC
% 1h
0.10
% 24h
1.84
% 7d
2.39
BTC
USD
10,689
EUR
9,154.5
NOK
101,221

BTC
% 1h
0.10
% 24h
1.84
% 7d
2.39
BTC
USD
10,689
EUR
9,154.5
NOK
101,221

En kort introduksjon til hva Ethereum er

Ethereum kan kalles for en global datamaskin som kan brukes av alle rundt om i verden. Den såkalte globale datamaskinen styres av noder som er enkelt PC’er som igjen er sammenkoblet i ethereumsnettverket.

Nodene sørger for at hjulene går rundt uten at en tredjepart har full kontroll. Det er ingen mulighet for sensur i form av hvem som kan se innholdet og hvem som kan bruke det. På bakgrunn av hvordan applikasjonene er definert, vil denne desentraliseringen sørge for at alle regler blir håndhevet og at det ikke er vilkårlige unntak, muligheter for korrupsjon, politisk innblanding, bias eller lignende.

Hvem som helst

Hvem som helst kan laste opp programmer og hvem som helst kan be om at programmer blir kjørt. Opplastingen av disse programmene, eller decentralized applications (DApps) blir gjort gjennom smart kontrakter som igjen sikrer at programmene kjøres som de skal, uten at reglene blir brutt. Bruken av smart kontrakter er egentlig en måte å forhåndsdefinere hva reglene er uten videre innblanding av noen eller noe som helst, derav ordet desentralisert.

Kan brukes til det meste

På bakgrunn av alt dette ser utvikleren Vitalik Buterin også for seg at man kan bruke Ethereum til for eksempel å kunne stemme ved valg, lagre informasjon i Ethereum nettverket, sosiale nettverk og meldingssystemer som sikrer at kun brukeren har tilgang til informasjonen som finnes der i tillegg til andre applikasjoner. Det er nettopp derfor at man ofte refererer til ethereum som ‘’the internet of things’’ fordi Ethereum er grunnlaget som kan bli brukt til det meste og som sikrer at brukeren har en trygg og god brukeropplevelse av applikasjonen han eller hun måtte bruke.

Forrige

Neste