BTC
% 1h
0.31
% 24h
2.12
% 7d
2.79
BTC
USD
10,633
EUR
9,139.9
NOK
101,875

BTC
% 1h
0.31
% 24h
2.12
% 7d
2.79
BTC
USD
10,633
EUR
9,139.9
NOK
101,875

Slik kjøper du kryptovaluta!

Ønsker du å investere i kryptovaluta? Se her! Enten du er helt ny eller erfaren så er du aldri utlært. Denne guiden tar for seg blant annet hvor du kan kjøpe, samt litt forskjellig nyttig info. 

Hva er en ”wallet”?

En ”wallet” er i prinsippet bare din private inngangsdør til der dine bitcoins er lagret.  

Når du kjøper Bitcoins eier du egentlig ingen coins, men de er skrevet i en protkoll som tilhører deg. For å få tak i dine coins må du bruke en ”PrivateKey”. Denne må du ALDRI dele med noen andre. Gjør du det mister du mest sannsynlig alle verdiene dine.  

En Bitcoin-wallet-adresse ser slik ut: 1MhoEU2o2um64NQNqSDjnbEXnHoeRZhXru eller slik (SegWit-adresse): 36gBeZfpyoXqkTqLFhkhYZWvHFsU4uwLwW

Men hvilken adresse kan jeg dele og hvilken er privat?
Tommelfingerregel – Adressen kan du dele, og Private Key må holdes privat.

Steder du handler kryptovaluta gir deg også ”wallets”. De adressene ser like ut, men skiller seg ved at der har du ikke kontroll over dine egne verdier. Så lenge du har verdier på en kjøp/salg side eller børs så har du pengene dine hos en tredjepart.  

Du kan også kjøpe fysiske wallets, for eksempel en av disse:
Ledger Nano S
Trezor Bitcoin wallet.

Hvor handler du Kryptovaluta?

De mest kjente stedene for kjøp med FIAT (usd/euro) listes opp her:
https://www.coinbase.com
https://localbitcoins.com
https://bitmynt.no/

De tjener penger på dine handler gjennom transaksjonsavgift. 

Coinbase – Kjøp/salg av Bitcoin, Ethereum, Litecoin:
Avgift for Europa: Standard kjøp/salg 1.49%
VISAkort kjøp/salg 3.99% (Umiddelbart. Maks kjøpgrense på ny konto 325 eur/uke) Bankoverføring(SEPA) 0.15€ (2-5 dager. Maks kjøpsgrense på ny konto 9000 eur/uke) 

Uttak: For å ta ut penger fra Coinbase må du ha en verifisert bankkonto. Hvis du har brukt SEPA-overføring før har du en verifisert konto. Hvis ikke må du sende en liten overføring fra nettbanken din til bankinformasjonen som står oppgitt inne på din brukerkonto. 

Kraken – Kjøp salg av diverse valutaer. Oversikt over alle avgiftene.

Bor det en trader i deg?

Det kan jo bli fristende å trade coins, eller kjøpe disse ”alt-coin” som det er så mye snakk om. De får du ikke kjøpt på f.eks Coinbase. Her er prosedyren å først handle med USD/EUR på en av sidene jeg skrev ovenfor. Deretter overfører du de til din wallet på en av følgende sider: 

Bittrex
Binance
Poloniex

Det finnes flere andre børser, men disse tre er de største. Det er HELT vanlig at du må verifisere deg med pass/førerkort og bostedsadresse. Disse sidene opererer med dagsgrense på 2000 USD før du har verifisert deg til høyere nivå. 

Hvordan er det jeg EGENTLIG handler Bitcoins OG føler meg trygg 

Nå når du har lest og fulgt beskrivelsen er du godt på vei. Jeg vil illustrere et praktisk eksempel for deg fra kjøp til ferdig lagret kryptovaluta i din offline-wallet. Du står selvsagt fritt til å velge hvilken som helst leverandør, men for enkelhetens skyld bruker jeg Coinbase i eksempelet. 

  1. Registrer deg på Coinbase.
  2. Verifiser deg med f.eks pass eller førerkort. a. Ta bilde av det med mobilen og last opp bildene. Det er trygt. 
  3. Vent til verifiseringen er gått gjennom. 
  4. Trykkpå ”Buy/Sell” a. VelgBitcoin eller Ethereum eller Litecoin. b. Velg Payment Method (Her legger du inn VISA eller BankinformasjonSEPA). c. Angi ønsket beløp og kjøp. Du får epost når handelen er ferdigstilt. 
  5. Trykkpå ”Accounts”. Her ser du status på Euro eller BTC/LTC/ETH
  6. Trykkpå ”Send” a. Her skriver du innBitcoin-adressen du ønsker å sende til, f.eks 1MhoEU2o2um64NQNqSDjnbEXnHoeRZhXru b. Se over overføringen din at alt er OK! Husk å skrive inn din egen adresse og ikke min.  
  7. Trykk ”Continue”
  8. Nå har du kjøpt Bitcoins OG sendt de til din personlige ”offline-wallet”.

Du er trygg så lenge ingen andre får tak i din ”private key”.  

Husk: Kjøper du f.eks. Ethereum må du ALDRI sende de til en Bitcoin adresse. Da mister du de. Hver valuta har egen struktur for adresser.  

Til slutt

Gjør din egen research. Kryptoverdenen er akkurat nå the wild wild west. Det er kjeltringer overalt og den eneste du bør stole 100% på er deg selv.  

 

 

 

Forrige

Neste