BTC
% 1h
1.17
% 24h
6.39
% 7d
11.31
BTC
USD
12,718
EUR
10,714
NOK
117,097

BTC
% 1h
1.17
% 24h
6.39
% 7d
11.31
BTC
USD
12,718
EUR
10,714
NOK
117,097

Ukens whitepaper: Gluon – nå kan bilen din endelig bli Knight Rider

Gluon er en nettverksteknologi for biler basert på IoT, kunstig intelligens, sky teknologi og blokkjedeteknologi. Løsningen retter seg mot bilindustrien og primært mot privatbiler. En bil som benytter Gluon vil få en rekke IoT sensorer installert i bilen slik at brukeren kan overvåke bilens tilstand.

Brukeren kan da diagnostisere, overvåke og justere eventuelle hendelser som oppstår med bilen. F. eks om en del må byttes ut kan brukeren legge ut et anbud, som verkstedene kan by på. Bilen blir så booket direkte inn på service. Betaling skjer så automatisk over blokkjeden.

Les også: Hva er tingens internett?

Fordelen med Gluon er at bilen vil selv si ifra når noe er i ferd med å gå i stykker slik at brukeren proaktivt kan bytte ut delen før den faktisk går i stykker. Dette kan forhindre farlige situasjoner samt hendelser der en defekt del, resulterer i at andre deler blir ødelagt. Når en del må byttes ut, kan delen bestilles direkte fra leverandøren uten mellomledd, og et anbud om å skifte ut delen vil bli lagt ut til mekanikerne. Dette sparer selvsagt også brukeren for overivrige mekanikere som fant 3-4 ting til du måtte bytte, da du har full kontroll på bilens tilstand på egenhånd.

Brukeren slipper også å forholde seg til bilens kompleksitet, du behøver ikke lenger være ekspert på bil for å finne feil eller gjennomføre nødvendig vedlikehold. Når bilen er konstant overvåket, vil det også være mulig å legge opp en mer økonomisk vedlikeholdsmodell. I dag blir biler innkalt til «time» slik en person blir innkalt til tannlegen. Med Gluon vil ikke bilen bli innkalt før det faktisk er nødvendig, noe som kan spare forbrukeren for både tid og penger.

Med avanserte overvåkning og diagnostikkverktøy kan brukeren også optimalisere bilens kjøreegenskaper. Det vil bli enklere å tilpasse bilen til eget bruksmønster. Optimaliseringsverktøyet er også agnostisk i den forstand at den kan benyttes på alle bilmodeller, det er altså ikke nødvendig å kjøpe separate enheter for hvert kjøretøy. Brukeren vil få langt bedre oversikt over tilgjengelige oppgraderinger, samt et bedre kostnadsbilde basert på faktisk bruk. Brukeren vil også få forklart feilmeldinger som oppstår, uten å måtte spørre en mekaniker eller plugge inn diagnostisteringsverktøy fra leverandøren. Feil kan også rapporteres over nettverket til brukeren iPad.

For foreldre vil en kunne legge inn varsling hvis bilen er utenfor en viss radius, eller overskrider en viss fartsgrense. Det kan også legges inn en maks grense på fart slik at bilen ikke kan brukes til uforsvarlig bruk av barn, eller eventuelt en tredjepart som låner bilen.
Undertegnede ser for seg at dette vil kunne bli brukt til å overholde fartsgrensen av myndigheter på ett senere tidspunkt. Med GPS teknologi og godt kartverk, vil det være kort vei til at bilen ikke vil overskride fartsgrensen, uansett hva.

Gluon vil også kunne diagnostisere bilens utslipp og se til at det ikke overskrider gjeldene lover og regelverk. Dette dokumenteres og lagres i blokkjeden slik at dataene er private og eies av brukeren. Brukerne kan derfor utføre diagnoser på egenhånd, og sitte igjen med verifiserbar data som er sikret med blokkjedeteknologi, slik at myndighetene kan kontrollere at bilen til brukeren imøtekommer deres krav. Med andre ord slipper brukeren å bestille service på verksted for å gjennomføre diagnose.

Mekanikere kan diagnostisere bilen langt mer nøyaktig og det blir enklere å bestille riktig reservedel. Bilens servicebok, reperasjonshistorikk osv. alt lagres i blokkjeden til Gluon.
Bildelfabrikker vil kunne spore forsendelser av reservedeler mer effektivt, ved hjelp av blokkjede teknologi.
Gluon vil også være ett backoffice system for verksteder, leverandører og distributører av bildeler. Systemet vil være skybasert slik at det alltid er oppdatert. Gluon distribuer dette systemet gratis og får i gjengjeld tilgang til big data, som omhandler hvilke reservedeler som blir brukt, hvilke reservedeler de har tilgjengelig, skedulerte avtaler og priser.
Dette vil igjen bli brukt til å lage en tjeneste mot kundene som kan finne beste pris, finne ut om en forhandler har en reservedel eller ikke, når det er ledig tid for service, samt prisen for service og kjøp av reservedeler.

Transportselskaper med store flåter av kjøretøy kan i tillegg bruke Gluon til å automatisere vedlikeholdssjekker og booking av service. Diagnoseverktøyet vil gjøre det enkelt å raskt bestille nye deler slik at nedetiden til ett kjøretøy er så lav som mulig. Diagnosen kjøres når kjøretøyet starter og stopper, resultatene lagres i blokkjeden og avvik rapporteres automatisk til flåtens ledelse.

En kryptovaluta utstedes til bruk av konsumenter og bedrifter. Bruksområder for valutaen vil være:

 • salg av maskinvare
 • salg av programvarelisense
 • salg av reklame
 • salg av tjenester
  • overvåkning av bilens tilstand
  • diagnostisering
  • tilgang til big data
 • E-handel for reservedeler
 • Prosessering av blokkjede transaksjoner

De som bruker Gluon som betalingsmiddel vil få rabatterte priser hos verksteder og forhandlere, for å øke adopsjonen på valutaen. Forhandlere som bruker GLUON vil ha mulighet til å ta betalt i Bitcoin, Stratis og GLU. I tillegg vil plattformen være åpen for tredjepartsløsninger, hvor utviklere kan lage nye produkter.
Med Kryptovaluta blir også transaksjoner billigere, det er ikke nødvendig å veksle mellom nasjonale valutaer. Betalinger skjer umiddelbart, og man unngår en rekke typer tilfeller av svindel takket være smart kontrakter.

Gluon bruker maskinlæring til å optimalisere næringskjeden slik at leverandører i større grad kan samarbeide for å optimalisere kostnader. Dette vil igjen gi kundene ett bedre tilbud.

Gluon vil selge reklame på plattformen til leverandører og verksteder, samt tredjepartsselskaper og kan tilby målrettet reklame, ettersom plattformen besitter mengder av big data om sine brukere. Allikevel vil det være opp til hver enkelt bruker om de ønsker å bli eksponert for reklame eller ikke. Data vil også være anonymisert, brukernes personvern skal respekteres. Data kan også deles med ulike departementer hos myndighetene slik som transportdepartementet, justisdepartementet slik at oppgaver slik som registrering av eier, skilting osv kan automatiseres.

Gluon bruker Stratis som blokkjedeplattform som er bygget i C# og .NET. Stratis har også kobling til Microsoft Azure. Sånn sett er Stratis ganske unik, da de fleste blokkjeder er skrevet i C/C++, Java, Python eller i funksjonelle språk slik som Lisk, Golang og Haskell.

Forrige

Neste