BTC
% 1h
0.07
% 24h
4.89
% 7d
1.55
BTC
USD
6,913.7
EUR
6,321.2
NOK
70,683

BTC
% 1h
0.07
% 24h
4.89
% 7d
1.55
BTC
USD
6,913.7
EUR
6,321.2
NOK
70,683

En innføring i airdrops

Token airdrops økte voldsomt i popularitet i 2017 og har etter hvert blitt en viktig del av mange blokkjede-startups PR-kampanjer. En airdrop er kort fortalt når et blokkjedeprosjekt distribuerer gratis tokens til brukere. Dette skjer vanligvis etter at prosjektet har gjennomført sin ICO og kan trades på det åpne markedet.

I de fleste tilfeller er det eneste kravet for å kunne motta en airdrop, at du har noen mynter/tokens fra den relevante blokkjeden i wallet’n din. Det vil si, hvis selskapet som gjennomfører airdrop’n er basert på Ethereum må du ha ETH, hvis den er basert på Bitcoin trenger du noe BTC. Du må oppbevare myntene på et sted hvor du kontrollerer dine egne private nøkler, noe som betyr at du ikke kan ha dem på en kryptobørs. Enkelte kryptobørser velger å distribuere mynter de mottar fra airdrops videre til brukerne sine, men dette varierer mye. Mer om det i en senere artikkel.

 

Formatet på airdrops er vanligvis som følger

På et forhåndsannonsert tidspunkt vil prosjektet bak ta et ‘snapshot’ av blokkjeden, og alle som eier den relevante mynten, for eksempel Ether, på dette tidspunktet, mottar et visst antall gratis tokens.

Et av de mer kjente selskapene bak en airdrop, er Omise. I fjor ga de vekk fem prosent av det totale antallet av deres token, OmiseGO. Alle wallet adresser som hadde minimum 0,1 Ether, noe som den gang tilsvarte over 450 000 adresser, mottok en andel av disse fem prosentene som var proporsjonal med hvor mye Ether de hadde.

Den gang annonserte prosjektene SingularDTV og Golem at de ville gi videre, altså airdroppe på nytt, alle OmiseGO tokens’ene som de mottok, til sine respektive token-eiere. I senere tid har vi sett flere eksempler på det samme.

Det er også organisasjoner, som Blockchain​ ​Education​ ​Network​, som organiserer airdrop events for å gjøre kryptovalutaer generelt mer kjent. Tiltak som dette er en god måte å øke bruken av kryptovaluta og introdusere flere til konseptet, mens Omise tilnærmingen fungerer for selskaper og prosjekter som vil sikre bred distribusjon av sine tokens, blant personer som er godt kjent med økosystemet fra før. Omise forklarte at dette var deres måte å belønne deltakere og fans av prosjektet, samtidig som de ønsket å øke bruken av ERC20 tokens, noe som igjen ville forsterke tilliten mellom investorer, utviklere og minere.

Gester som dette settes generelt pris på av kryptosamfunnet, og det fremstår som en fin måte for et prosjekt å gi noe tilbake til investorer som ikke fikk mulighet til å kjøpe tokens under ICOen.

 

Når noe er gratis er du produktet

Selskaper gjennomfører selvsagt ikke airdrops kun fordi de vil være snill. Det hele er del av en elegant PR-kampanje som til syvende og sist vil øke token-verdien. I tillegg til at airdrops er gratis reklame, så knytter det folk i kryptosamfunnet tettere til prosjektet ditt og gir alle samme insentiv, nemlig verdiøkning.

Eieeffekten antyder at vi mennesker verdsetter noe høyere dersom vi eier det. I OmiseGOs tilfelle var det plutselig en halv million mennesker som anså OmiseGO å være mer verdifull enn andre tokens, kun fordi de nå hadde litt av den i wallet’n sin. Mange nye token-eiere følte seg dessuten nå som investorer, så de gikk ut for å kjøpe flere tokens. I slike situasjoner ser man også ofte tegn til ‘hoarding’/samlemani – mange kjøper mer OmiseGO for å få et ‘rundt’ antall tokens. Aversjon mot risiko er også vanlig – mange vil prioritere å kjøpe mer av det de har fra før enn å diversifisere ytterligere med nye tokens som de ikke kjenner til, og dermed anser som mer risikable.

Fremover kan en mulig utvikling av airdrops bli at prosjekter gir tokens i gave til brukere som eier tokens fra andre prosjekter, som overlapper eller har synergier med deres eget. Det kan også hende vi får se prosjekter som oppfordrer andre prosjekter til å airdroppe til sine token-eiere for så å oppnå noe fordelaktig tilbake.

Hvis du er en investor med en diversifisert portefølje av tokens, er det stor sjanse for at du vil motta stadig mer gratis penger etter hvert som airdrop-konseptet øker i popularitet.

Og som alltid når du beveger deg inn i kryptoland, se opp for svindel-airdrops som forsøker å stjele myntene dine. Gi aldri ut private nøkler eller wallet-fil, og hold deg unna mistenkelige lenker.

Så ta en kikk i wallet’n din, det kan ligge airdroppede mynter der som du ikke visste om.

 

Forrige

Neste