BTC
% 1h
0.11
% 24h
1.05
% 7d
2.86
BTC
USD
11,384
EUR
9,607.8
NOK
101,122

BTC
% 1h
0.11
% 24h
1.05
% 7d
2.86
BTC
USD
11,384
EUR
9,607.8
NOK
101,122

En stor del av ICO’ene i 2017 har mislykkes

Det er antatt at et stort antall ICOs vil mislykkes i fremtiden, enten på det såkalte «fundraising»-stadiet, eller når det kommer til å levere resultater. Det er vanskelig å fastslå et presist tall, fordi de fleste ICO’er ikke bare stikker av med pengene, men sørger også for at prosjektet forsvinner helt.

Etter en grunding studie gjennomført av news.bitcoin.com, kan de rapportere at 46 prosent har mislykkes allerede – selv om de har samlet inn over 104 millioner dollar.

Mer risikablelt enn folk tror 

Selv de mest robuste selskapene visner og dør etter nok tid. Derfor var det ingen som forventet at alle ICO`ene fra 2017 skulle overleve. Derimot var det tempoet dette skjedde på, som forbauset de fleste.

Tokendata; et selskap som sporer ICO’er, lister over 902 forskjellige ICO’er, opprettet i 2017. Av disse mislyktes 142 på det tidligste stadiet, altså finansieringen.

For de som kom seg videre, har 276 mislykkes siden. enten grunnet å ha tatt pengene og forsvunnet, eller at prosjektet har sakte blitt visket ut.

Hva er en ICO?

ICO betyr «Initial Coin Offering» og ligner en IPO i aksjeverdenen. Det betyr at nyoppstartede prosjekter starter en ICO for å hente inn midler fra vanlige folk i stedet for å gi bort deler av selskapet til en investor.

Mer om ICO finner du her her

Så hvor mange er igjen?

Flere ICO’er enn forventet er forsvunnet. I tillegg til de overnevnte dataene, er 113 ICO’er «nesten-mislykket», enten på grunn av at teamet har sluttet å kommunisere på sosiale medier, eller fordi samfunnet deres er så lite at prosjektet ikke har sjanse å overleve.

Man kan med dette konkludere med at 59 prosent av ICO’ene i praksis har mislykkes.

Brutte løfter 

Ifølge news.Bitcoin.com er det ikke en hyggelig opplevelse å gå igjennom over 900  ICO`er på en gang.

De rapporterer om hundrevis av forlatte Twitter-kontoer, tomme Telegramgrupper, nettsider som er tatt ned og samfunn som ikke lenger er aktive. En digital gravplass av det som en gang var lovende prosjekter.

Mange av de overnevnte samlet inn alt fra 0 til over 100 millioner kroner. I alle tilfellene, endte det slik; ingen alfa-utgivelse, løfter som var brutt og ingen bidrag til det såkalte desentraliserte netverket.

Hva tar vi med oss? 

Flere av prosjektene var dømt til å mislykkes fra starten. Av de 531 ICO’ene, var mesteparten svært tvilsomme til å begynne med. I de fleste tilfellene klarte investorene å se faretegnene og styrte unna.

Desverre gjaldt ikke dette for alle. De overnevnte prosjektene dro nemlig inn over 2 millarder norske kroner.

ICO-manien ser imidlertid ikke ut til å ha bremset ned av den grunn, og det ser ikke ut til at dette året blir noe bedre for nyoppstartede prosjekter enn 2017.

Så hvis du tenker på å gå i mot strømmen, og investere i en lovende ICO, ta deg god tid og tenk det nøye igjennom. Undersøk prosjektet godt, se på tidligere arbeid, og kanskje du blir en del av de resterende 41 prosentene.

Forrige

Neste