BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.76
% 7d
2.48
BTC
USD
10,698
EUR
9,164.6
NOK
101,294

BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.76
% 7d
2.48
BTC
USD
10,698
EUR
9,164.6
NOK
101,294

Tar opp miljøkampen med blockchain teknologi

Det er fullt hus på Mesh i Oslo sentrum. Musikken fyller rommet og lukten av nytraktet kaffe fyller neseborene. På et av bordene sitter Wilhelm Myrer og jobber på macen sin. Han er en av fire som driver selskapet Empower. Sammen har de funnet en løsning på to store verdensproblemer. Ved hjelp av blockchain teknologi har de utviklet et globalt pantesystem, som skal rydde opp plastikk i havet og hjelpe mennesker ut av fattigdom.

— Idéen er at vi engasjerer menneskene som lever under fattigdomsgrensa til å samle plast for gevinst. Vi ser jo at forsøpling er et stort problem og særlig i u-landene. Plasten havner ut i havet og blir drevet vekk med strømmen, forteller han.

Undersøkelser fra FN viser at rundt 765 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensa i dag. For å klare å bekjempe fattigdommen må man i følge FN, få en økonomisk vekst som er inkluderende og jevnt fordelt mellom land og befolkning.

Stor arbeidskraft

Empower har som mål å benytte seg av arbeidskraften som finnes i disse u-landene. Med så mange mennesker som lever på 1,90 dollar om dagen, er behovet for å tjene penger stort.

— Ved hjelp av en app på smarttelefonen din, vil du få betalt i token, som man da kan veksle inn til andre valutaer. Samler du inn ti kilo med plast, leverer du dette til resirkulering, og mottar 1 token via en qr-kode, sier Myrer.

For at dette skal fungere må man ha en smarttelefon og appen til Empower. De arbeider nå med å få inn flere sponsorer, men har allerede hatt stor suksess siden de lanserte 1 mars.

—Konseptet er så enkelt at folk liker det. Det blir jo et såkalt pantesystem på mobil. Så langt har vi hatt dialog med Innovasjon Norge, Nordic Ocean Watch og Unicef, forteller han.

Blockchain løser problemer

Ved å ta i bruk blockchain teknologi er målet til Empower å starte et globalt pantesystem. Myrer peker ut flere fordeler ved teknologien, blandt annet at resultatene er svært målbare.

— Det er oversiktelig og enkelt å spore. Målet er at man kan følge den plasten som blir plukket opp til det ferdige produktet. Når produktet da kommer for salg, for eksempel i form av en plastflaske, vil man kunne se hvor plasten kommer i fra, sier han.

Les mer om Blockchain teknologi her.

Stort engasjement

Forventingene til Empower fremover er høye. De fokuserer nå på å finne riktige partnere og finpusse på app-funksjonaliteten. Myrer forteller at teamet bak er svært engasjerte og de jobber døgnet rundt for at dette skal bli en suksess.

— Her kan vi få gjort noe bra for verden, det er ikke bare en vanlig markedsjobb, sier han.

I slutten av April vil appen bli testet i verdens første blockchain-opprydding på stranden i Hoddevik. Sammen med Nordic Ocean Watch vil Empower være tilstede for å rydde opp i plastforsøplingen her til lands. De vil da få testet produktet sitt og skape engasjement.

I en kryptoverden der de fleste prosjektene enten havner på kryptokirkegården eller er forbundet med svindel og pyramidespillvirksomhet, er det langt mellom de virkelige gode prosjektene. Vi mener derfor at Empower er ett friskt pust og ett godt eksempel på hvor blockchain kan bidra med å utgjøre en forskjell for en bedre verden.

 

Forrige

Neste