BTC
% 1h
0.14
% 24h
1.74
% 7d
3.25
BTC
USD
19,362
EUR
15,950
NOK
169,735

BTC
% 1h
0.14
% 24h
1.74
% 7d
3.25
BTC
USD
19,362
EUR
15,950
NOK
169,735

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta blir stadig større i dagens samfunn, men det er få som vet hva det egentlig handler om. I mediebildet har kryptovaluta flere ganger blitt svartmalt. De negative sidene  har fått mer oppmerksomhet enn de gode. Så hva er egentlig valutaen alle hvisker om?

For å kunne forstå kryptovaluta, må du forstå hva penger og valuta er.
I følge Wikipedia er penger i en samfunnsøkonomisk forståelse noe som oppfyller tre kriterier; at det fungerer som akseptert byttemiddel, verdifastsettelse og til verdioppbevaring.

Bitcoin – den første og mest kjente

En av de mer kjente kryptovalutaene er Bitcoin, mye fordi den har vært med fra starten, og fordi den brukes som akseptert betalingsmiddel på stadig flere arenaer i verdenssamfunnet. Mange har også hørt om den fordi noen av de som var med fra starten har blitt rike av å ikke kvitte seg med sine Bitcoins.

Det finnes om lag 1500 ulike kryptovalutaer, og de er gjerne knyttet opp mot et prosjekt og et team som har et mål om å få til noe samfunnsnyttig. Det er liten tvil om at det blant så mange valutaer også er en del som ikke er spesielt langtlevende og seriøse.

Oversikten over ulike kryptovalutaer finner du på coinmarketcap.com – der finner du også ut hvor de kjøpes/selges og lenker til informasjon bak valutaen.

Kryptovaluta = valuta 2.0

Noen ser på kryptovaluta som valuta 2.0 – og kaller tradisjonell valuta for FIAT-penger, det vil si penger som nasjonalstaten sier skal ha en verdi, men som ikke har noen fysiske verdier som backer dem opp. Man kan mene mye om kryptovaluta, men at de har kommet for å bli, det er sikkert.

Kryptovaluta er en form for valuta der ikke nasjoner eller banker står bak. Foreløpig er det noe mer komplisert å bruke kryptovaluta over alt, men løsningene kommer raskt.

Pengenes historie

Før man hadde penger byttet man det man produserte inn i andre varer man hadde bruk for. Dette var utfordrende. La oss si at du har en ku og vil ha korn, hvor mye er da høyre bakben verdt i korn? Hvordan skal den som har en kylling å bytte bort finne ut hva den er verdt i korn?

Fordi et byttesamfunn er tungvint, kom pengesystemet på banen. Man valgte noe som var sjeldent, målbart og noe som alle aksepterte. Ofte Gull eller et annet verdifullt materiale.
Gull kunne man måle vekten på, før man begynte å lage mynter med bilde av keiseren på.

Fra byttehandel til papirpenger

De første papirpengene kunne man ta med til banken for å veksle papirlappen inn i en bestemt vekt av gull. Det tok en stund før folk stolte på papirpenger.

Etter hvert begynte land å garantere for pengenes verdi, først med en gullreserve, men etter hvert bare med landets verdier. Ulike land har da ulik valuta, og verdien kan variere på verdensmarkedet ut fra landets økonomiske situasjon. I noen land mister folk tilliten til landets valuta, og man kan oppleve hyperinflasjon, altså at pengene mister sin verdi over natten.

Hele bakgrunnen for at man hadde et ønske om å kunne få gjennomført betaling mellom folk uten å gå via et bankvesen kommer fra en sterk mistillit til bankvesenets profittjag og ukloke valg. Du har kanskje fått med deg finanskrisen der flere banker spilte en sentral rolle i det økonomiske kaoset som oppsto.

Nyttige lenker:
CCN
Hegnar

Forrige

Neste