BTC
% 1h
0.10
% 24h
2.72
% 7d
3.03
BTC
USD
10,607
EUR
9,116.4
NOK
101,725

BTC
% 1h
0.10
% 24h
2.72
% 7d
3.03
BTC
USD
10,607
EUR
9,116.4
NOK
101,725

IBM Watson – superdataen som tenker selv

Du kjenner scenarioet; på vei til Toten for å feire julaften med familien du aldri ser. I bagasjerommet ligger gavene og tyter inn i baksetet. Like overraskende som å se hestehov på vinteren, lyser varsellampen på dashbordet og bilen glir stille inn i grøfta.

Fremtiden er der imot litt lysere. Med IMB Watson ser vi mot en fremtid der bilen din selv vil si ifra til bilforhandleren din om at delen som røk har sett bedre dager. Bilforhandleren bestiller automatisk opp denne delen når den får signal fra bilen, og delen venter på deg når du ankommer.

Internett of Things. Vi skrev tidligere en artikkel om nemlig dette; Kaffetrakteren som samarbeider med kjøleskapet, som snakker med budbilen som har registret at du er tom for egg før du visste det selv.

Les mer om Internett of Things: Hva er Tingenes Internett? 

Opprinnelsen

Det var da IBM Watson slo deltakerne i spørreprogrammet Jeopardy i 2011, at Watson ble spesielt kjent. Systemet anvender kognitiv analyse av store datasett, analyserer tusenvis av data på noen øyeblikk og på denne måten kan Watson se sammenhenger, lærer og husker til neste gang.

En artikkel skrevet i tek.no forteller at superdatamaskinen ikke har kunstig intelligens, og vil ikke kunne vite noe den ikke har blitt fortalt den skal gjøre. Men den kan der imot trekke egne konklusjoner basert på analyserte data.

Legenes nye super-assistent

Det er stort sett ikke grenser for hva IBM Watson kan lære seg eller oppnå. Allerede i 2015 lanserte systemet sin egen kokebok, analyserte oppskrifter på nett og ble i tillegg matet med informasjon om luktstoffer i mat, kjemi osv. Watson har også hjulpet leger med diagnoser til pasienter, som vanligvis tar flere timer å utrede.

For å gjøre livet enda enklere for deg, vil inngangsdører og heisene i bygget du bor i huske deg når du kommer hjem fra en lang dag på jobb. Når du nærmer deg inngangen åpner døren automatisk, IBM Watson har nå registret hvem du er og hvilken etasje du bor i. Heisen ankommer i det du går inn i gangen og tar deg automatisk opp i den etasjen du bor i. Det samme gjelder når du får besøk. Ved hjelp av et tastetrykk på en app vil systemet kjenne igjen personer som kommer, og tar dem automatisk med opp til inngangen etter din godkjennelse.

Du husker vel alle sci-fi filmene vi har sett opp igjennom årene med kjøleskap som snakker, og biler som kjører automatisk? Fremtiden er her, og den er her for å bli.

Jeg vil komme med en følgeartikkel hvor jeg skriver nærmere om IBW Watson og Blockchain.

Forrige

Neste