BTC
% 1h
0.45
% 24h
4.73
% 7d
13.24
BTC
USD
12,950
EUR
10,953
NOK
119,619

BTC
% 1h
0.45
% 24h
4.73
% 7d
13.24
BTC
USD
12,950
EUR
10,953
NOK
119,619

Tsjekkisk selskap tilbyr betaling med Bitcoin

Firmaet Pražská Plynárenská i Tsjekkia, er ikke fremmed for nye markeder. Det er en av de største leverandørene av naturgass i den Tsjekkiske Republikk, og forsyner 420.000 hjem og bedrifter.

I tillegg til naturgass driver Pražská Plynárenská med en rekke andre ting. Elektrisitet- og oppvarming, installasjon og gassdrevne kokere er noe av det som står oppført på hjemmesiden deres. Likevel er det selskapets seneste prosjekt som vekker interesse hos mange. De skal nå begynne med Bitcoin betaling.

– I juni åpner vi for en ny betalingsmulighet som muliggjør automatisk overføring av bitcoin betaling til vanlig valuta, slik at vi slipper å spekulere i kryptovaluta. Dersom noen vil betale på alternative måter, tillater vi dem å gjøre det, forteller Pavel Janeček, adm.dir i det Praha-baserte selskapet.

I følge den tsjekkiske avisen Hospodářské Noviny, vil Pražská Plynárenská være pionérer innen kryptovalutabetaling i energisektoren.

Har du fått med deg: Fysiske bitcoin sedler lansert i Signapore.

Janeček sa også i sin introduksjon at Bitcoin som betalingsmulighet vil gjøre selskapet mer attraktivt for den yngre generasjonen. Dette er helt tydelig en prioritet, da ledelsen også har organisert leie av biler som går på miljø-vennlig naturgass, spesielt for Youtube-vloggere.

– Vi prøver å nå ut til de yngre kundene. De som kjøper alt med mobiltelefon, gjentok han.

Kryptobetaling øker i Tsjekkia

Et økende antall av tsjekkiske bedrifter snur seg mot kryptovaluta som en alternativ- og moderne betalingsmetode. Selv om noen selskaper anvender dette kun som et markedsførings-trekk, med få kunder som betaler i krypto og kjøpmenn som umiddelbart konvertere altcoins til fiat-penger, er andre mer seriøse angående kryptovaluta.

I fjor begynte landets største nettbutikk, Alza.cz, å akseptere Bitcon (BTC) på sin plattform, skriver bitcoin.com. I følge Jan Sadílek, sjefen for online-markedsføring i Alza.cz, har antallet bestillinger, og omsetning av krypto, økt betraktelig over de siste månedene. Kunder betaler med kryptovaluta for et variert antall produkter, inkludert den populære kryptolommeboken som Trezor (legge inn lenk, hyperlenken funket ikke), av Satoshilabs, i Tsjekkia. Siden Februar i år har Alza også akseptert «Litecoin» (LTC), som har fått skryt for raskere transaksjoner og lavere avgifter.

Andre eksempler inkluderer flere Subway-butikker og cafeen, Paralelní Polies i Praha, som er populær blant medlemmene i det tsjekkiske krypto-samfunnet. I følge lokal tsjekkisk media, aksepterer cafeen utelukkende kryptovaluta når gjestene vil betale for kaffen.

På den andre siden har flere banker forsøkt å forby krypto-relaterte transaksjoner hos tsjekkiske bedrifter. En av dem, Mbank, har forklart at det er på grunn av de strenge retningslinjene deres. Et ofte brukt argument blant de tradisjonelle finansinstitusjonene rundt i landet – av bekymring for pengevasking. Andre banker som Komerční har innført en streng kontrollprosess rundt kryptovaluta, mens Raiffeisenbank har varslet klientene om at transaksjoner med kryptovaluta er usikkert.

Les også: Kryptovaluta utgjør ingen risiko for global økonomi

Kryptovaluta over euro

Likevel konkluderer en undersøkelse utført tidligere i år med at populariteten av digitale penger vokser i Tsjekkia nå som deres «koruna» flyter fritt igjen. I følge Ipsos-undersøkelsen er nemlig tsjekkerne mer tilbøyelige til å ha verdier i kryptovaluta enn euro.

Tsjekkerne er mer tilbøyelige til å legge av verdi i kryptovaluta enn i euro, ifølge Ipsos-avstemmingen utført av 525 personer. Når de ble spurt om interessen for å kjøpe utenlandske penger, var det dobbelt så mange som heller ville kjøpe kryptovaluta enn amerikanske dollar.

Interessert i hva som skjer her til lands? Les også: Stortinget vil prøve blokkjeder

Forrige

Neste