BTC
% 1h
0.21
% 24h
2.51
% 7d
2.84
BTC
USD
10,627
EUR
9,137.0
NOK
101,798

BTC
% 1h
0.21
% 24h
2.51
% 7d
2.84
BTC
USD
10,627
EUR
9,137.0
NOK
101,798

Empower lager globalt pantesystem

Midt i Oslo sentrum, på en takterrasse ved Youngstorget, er det disket opp til plastfest. Det norske selskapet, Empower som kryptofinans skrev om i mars, har hatt mange baller i luften de siste to månedene. Den grønnkledde gjengen har multiplisert seg og teamet består nå av åtte til tolv folk som aktivt jobber for en plastfri verden.

– Vi har virkelig fått medvind i seilene de siste to månedene. Ikke bare har vi funnet partnere for flere piloter internasjonalt men vi har også en del prosjekter på gang med de store gjenvinningselskapene i Norge. Vi har nå fått et nettverk av ambassadører som skal være med videre og spre ordet, sier CEO i Empower, Wilhelm Myrer.

Oppmøtet var stort da Empower arrangerte plastfest midt i Oslo sentrum. Foto: Carl Nesset

Les saken fra mars her: Tar opp miljøkampen med blokkjedeteknologi 

Bruker blokkjedeteknologi

Blokkjedeteknologi har vært et hett tema det siste året. Flere selskaper har kastet seg på bølgen og land rundt om i verden ser på mulighetene bak teknologien. Myrer forteller at Empower benytter seg av teknologien fordi det gir muligheter for å overføre små verdier over landegrenser uten å måtte gå via et banksystem.

Les også: Kina`s predisent: Teknisk revolusjon 

– Vi er litt i utkanten av den typiske blokkjede-forretningsmodellen slik det ligger an i dag, men her handler det om å bruke blokkjede som et verktøy for å gjøre noe bra for samfunnet, sier han.

I møte med større bedrifter blir ofte spørsmålet, «hvorfor blokkjedeteknologi?» stadig stilt. Han forteller at noen er skeptiske til å begynne med og ikke helt skjønner hvorfor de benytter seg av denne teknologien.

– Når vi forklarer alle de gode egenskapene og hva man kan få til ved å benytte seg av blokkjede blir de fleste positivt overasket. Det å fjerne banken som mellomledd gjør at små transaksjoner går raskere igjennom uten omkostninger, forklarer han.

Enormt fokus på plast

I løpet av et år havner omtrent 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav. Mellom 70 og 80 prosent av dette er plast. Plasten brytes ikke ned til jord og blir derfor liggende i vannet til noen plukker det opp. Dette går hardt utover livet i havet og det er forventet at plasten blir verdens største miljøproblem om det ikke skjer forandringer. Både NRK og andre medier har skrevet en rekke saker om problemet og produsert dokumentarserier om plast.

– Vi har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Alle er klare over at dette er et problem og at det må løses. Vi merker at både privatpersoner og bedrifter har lyst til å engasjere seg. Det er viktig at det er stort fokus på dette i Norge, men vi ser at også mange andre land ser problemet, sier han.

Vellykket strandopprydning

Den 22.april i år fikk Empower testet konseptet sitt på en strandopprydning på Hoddevika i Selje-Kommune.  I samarbeid med Nordic Ocean Watch fikk de ryddet bort 120 kg med plast.

– Her var det privatpersoner som gikk inn og abonnerte, slik at opprydningen ble finansiert. Vi fikk ca en dollar pr kilo. Det var moro å se at det var mulig å få med privatpersoner som ville finansiere samtidig som vi fikk ryddet opp. Nå gleder vi oss til å teste det ut i andre land, sier han entusiastisk.

I løpet av sommermånedene juni og juli skal de i gang med opprydningsprosjekter i Sri Lanka, India og Vest Afrika.

– Det blir spennende da vi får testet og lært hvordan det vil fungere der. Erfaringene vi får fra dette skal vi bruke videre til å finne mer permanente løsninger i løpet av høsten, avslutter han.

Forrige

Neste