BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.77
% 7d
2.47
BTC
USD
10,697
EUR
9,163.1
NOK
101,329

BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.77
% 7d
2.47
BTC
USD
10,697
EUR
9,163.1
NOK
101,329

Er FintruX fremtidens bank?

Ola stormer inn på kontoret der hans medarbeidere sitter. Han har et papir i hånda som han rister febrilsk på mens han sier «Dette er århundrets mulighet.»

 

Etter noen minutter har Ola roet seg ned, og hans kollega Mari spør hva det er som er så fantastisk. Ola forteller at han nettopp fikk en email fra en byggherre. Dette er en mann alle innenfor byggebransjen kjenner til, og ikke bare er han kjent, han er også stinn av gryn. I e-posten forteller han at de har et nytt byggeprosjekt på gang, og at de ønsker å bruke Ola sitt firma for jobben. Dette er et oppdrag verdt flere titalls millioner, og Ola er henrykt over muligheten som plutselig har dukket opp.

Har du fått med deg artikkelen Hvordan innføre Blockchain i eget firma?

«Vent litt,» sier Mari. Det høres jo veldig bra ut, men for å kunne gjøre jobben trenger vi flere arbeidere, og vi trenger også flere maskiner. Slik kassa vår ser ut er det ingen penger til slike oppgraderinger per i dag. Ola likte ikke å se begrensninger, men han skjønte fort at Mari hadde et poeng. Ola finner fram telefonen og ringer 3-4 banker for å høre om de kan hjelpe dem i denne situasjonen.

Hva mener du? Er det for stor risiko å gi oss et lån? Vi kommer til å betale tilbake på rekordtid. Slutt med det tullet der.» Ola trodde de bare var dumme i den første banken, men etter å ha ringt flere banker, skjønner han at de har et seriøst pengeproblem. Uten kapital får de ikke kjøpt maskinene de trenger, og ikke ansatt mennesker med ekspertisen som behøves. Konsekvensen blir at de ikke kan ta på seg det store oppdraget som byggherren vil gi dem.

Er det bare banker som gir lån?

Ola har sett en del gangsterfilmer. I disse har folk lånt penger av låneheier, og siden har de mistet fingre og andre kroppsdeler når de ikke har betalt tilbake pengene de skulle i tide. Men, det får Ola til å lure – er det bare banker som gir lån? Han setter seg ned foran dataskjermen og spør søkemotoren. Søkeresultatene kommer sakte, men sikkert. Dessverre er det bare ubrukelige ting som dukker opp. Heldigvis graver Ola seg dypt ned i søkeresultatene, og finner tilslutt endelig noe som griper hans interesse. På den tredje siden med søkeresultater finner Ola noe som fanger hans interesse. P2P-lån! Ola trykker på lenken for å finne ut mer.

Ola besøker siden til en tjeneste som heter FintruX. De kaller seg selv det globale økosystemet for P2P-lån. Han skjønner ikke helt hva det er, men etter å ha sett på en introduksjonsvideo på siden skjønner han mer.

 

Noe av det geniale med blockchain teknologien er at man unngår mellomledd (noe en bank er i de fleste tilfeller). Et P2P-lån er altså et lån direkte fra en person til en annen. På FintruX plattformen kan man slik ta opp lån direkte fra andre personer eller firmaer verden rundt, uten mellomledd som forstyrrer eller stopper prosessen.

Ola fyller inn informasjonen om hvor stort lån han trenger og hvor lang tid han ønsker at tilbakebetalingen skal ta. Deretter ser han en liste med forskjellige tilgjengelige lån som passer for ham. Der bankene ikke var villige til å gi Ola og han selskap lån, sitter han nå på en plattform som gir han mange lån å velge mellom.

Fem dager senere

Ola kommer jublende inn på kontoret, og enda en gang tviholder han på et papir i hånda. «Hva er det denne gang,» spør Mari? «Vi har fått avtalen, her er kontrakten!» Ola er glad, han er stolt, og han er lettet. De fikk en gyllen mulighet, og takket være P2P-lånet de fikk på FintruX plattformen ved bruk av FintruX-token (FTX) fikk de ordnet med alt de trengte for å få avtalen de drømte om.

Han brukte litt tid på å finne det lånet som passet selskapet best, men etter at han fant det gikk ting radig, og pengene kom i løpet av kort tid. Selv om mange tenker på blockchain teknologi og kryptovalutaer som noe svært komplisert og skummelt felt, synes Ola det hele har gått veldig enkelt for seg. I tillegg er kontraktene sikret gjennom FintruX sin blockchain, så alt er tilgjengelig og står svart på hvitt.

En av grunnene til at Ola fikk et lån av FintruX, men ikke av banken, er nemlig fordi FintruX opererer billigere enn banken. Innenfor renten du må betale til banken, så ligger også avgiften til lånet. Banken er nødt til å betale sine ansatte, kontorer, strøm og andre utgifter, samt ha en liten profitt på toppen av det hele, slik at banken kan fortsette å vokse

 

Denne historien om Ola er fiktiv, men kunne også vært basert på en sann historie. Dessverre ender mange slike historier med at banken ikke gir lånet som trengs, og at store muligheter som små aktører får i fanget derfor aldri kan realiseres. FintruX sin løsning vil forhåpentligvis endre dette.


Disclaimer:
Medlemmer av Norway Confidential Group eier FTX-tokens.
Innhold i denne artikkelen er ikke beregnet på og utgjør ikke juridisk rådgivning eller investeringsrådgivning. Din bruk av informasjonen i denne artikkelen er på egen risiko og vi oppfordrer alle til å gjøre egen research før enhver investering

Forrige

Neste