BTC
% 1h
0.15
% 24h
0.60
% 7d
1.27
BTC
USD
9,223.5
EUR
8,135.7
NOK
87,342

BTC
% 1h
0.15
% 24h
0.60
% 7d
1.27
BTC
USD
9,223.5
EUR
8,135.7
NOK
87,342

Hva er Tingenes Internett – IoT?

IoT er et nettverk bestående av fysiske apparater, kjøretøy og generelt alt som kan kobles til hverandre og kommunisere seg imellom. For å nevne noen få eksempler IoT teknologi kan dette være: Iphonen, bilen eller lampen din. Det kan også være en jetmotor eller andre kompontenter av en maskin.

Har du fått med deg Twitter ekspertenes spådommer – Uke 31?

Fra 2016 til 2017 økte antallet slike apparater (IoT) med 31 prosent til registrerte 8.4 milliarder. Man anslår at det i 2020, vil øke til omlag 30 milliarder.

«I dette nettverket kommuniserer mennesker med mennesker, mennesker med ting og ting med ting»

Kommunisere seg i mellom

Hva er poenget med at så mange sammenkoblede apparater skal kunne kommunisere sammen? Er det ikke nok med å kunne bruke mobilen til å skru på lyset eller starte bilen?

La oss se på hvordan dette kan påvirke deg i fremtiden:

  • Alarmen går av kl. 06:00 og vekkerklokken din forteller kaffemaskinen at den skal begynne å brygge kaffe samtidig.
  • Kjøleskapet registrerer at du snart går tom for melk og egg, og dermed bestiller det hjem på døren.
  • Du er på vei til et møte og bilen har tilgang på kalenderen din som gjør at den velger raskeste rute.
  • Bilen registrerer at det er mye trafikk og sender derfor en melding til den du skal i møte med om at du blir forsinket.

Ser man bredere på dette, kan nettverket brukes til å få offentlig transport mer effektivt og samkjørt med både buss, trikk, t-bane og fly. Det er endeløse muligheter for et slikt nettverk som vi antageligvis ikke helt forstår den dag i dag.

Sikkerhetsrisiko

Men er det da slik, at om noen hacker seg inn i brødristeren din, at de vil få tilgang på all din informasjon og ditt nettverk?

Tingenes internett åpner for mange muligheter men også for flere sikkerhetsrisikoer. Det er her at visse kryptovalutaer som for eksempel Ethereum eller Cardano kommer inn i bildet.

Desentralisert og sikker

Slik som Ethereum fungerer i dag vil dette kunne tette sikkerhetshullet nettopp fordi det er desentralisert og at ingen tredjepart har muligheter til å påvirke hvordan ting styres eller kjøres. Cardano er under utvikling og har som mål å bli en enda bedre løsning for å danne et trygt og sikkert grunnlag for apper og programmer, slik at informasjonen som brukeren laster opp, ikke kan stjeles eller hackes.

For en mer utfyllende beskrivelse, klikk her

Forrige

Neste