BTC
% 1h
0.01
% 24h
0.98
% 7d
14.32
BTC
USD
12,993
EUR
10,953
NOK
120,026

BTC
% 1h
0.01
% 24h
0.98
% 7d
14.32
BTC
USD
12,993
EUR
10,953
NOK
120,026

Spekulantene kapitulerer, men nå kommer innovasjonene

Det var 17 desember i fjor. Bitcoin snuste på 20.000 $ etter en formidabel økning på 2.000 % fra starten på året. Bitcoin skulle forandre verden og alle skulle få seg ny lamborghini. Julestemningen var til å ta og føle på.

Ni måneder senere ligger Bitcoin med brukket rygg på 6400 $, en nedgang på nærmere 70 %. For andre digitale valutaer som Ethereum, Ripple og Bitcoin Cash gikk det enda verre med prisfall på mellom 80 og 90 %. På nettforumet Reddit har folk for lengst gitt opp og begynt å heise det hvite flagget.

“Bitcoin vil krasje til 0!”
lyder det fra økonomen Nouriel Roubini, bedre kjent som Dr Doom på twitter.

En total kollaps av Bitcoin er en reell mulighet.
mener Nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman. Så er det slik? Er Bitcoin bare en døende fad?

Nei. Tvert i mot. Det er nå det begynner.

Til tross for sitt frynsete rykte, så har spekulanter en viktig rolle i økonomien. Gjennom prissignalet gir de en klar retning til gründere og entreprenører som drømmer om å bygge det neste store. Ingenting gir et kraftigere signal om hvor de bør se, enn historiens største boble. Men innovasjon og infrastruktur tar lang tid å bygge opp, i hvert fall for en spekulant som skulle hatt en lamborghini i går.

For nå som spekulantene har forlatt skuta, fylles den opp med gründere, entreprenører og store banker som utforsker mulighetene og bruksområdene. Det er når prisen er lav og spekulantene slikker sine sår at resultatene begynner å komme.

La oss se på noen eksempler.

Et område det tradisjonelle banksystemet er lite egnet til å håndtere er mikrotransaksjoner som f.eks. å tipse andre på nett. Leste du en artikkel du likte, så kan det hende har lyst å gi noe tilbake til forfatteren. Alternativet du ofte har er at du må bli abonnent. Det gjør at terskelen ofte kan bli for høy siden du må binde deg, abonnementsprisen er for stiv eller registreringsangsten trer inn. Enda mindre aktuelt blir det dersom forfatteren holder til i et annet land med en annen valuta. Konsekvensene er at man dropper det, mens en intetanende forfatter glipp av en liten takk. Og for vedkommende kan mange små takker utgjøre en liten inntekt.

Her kommer digitale valutaer til unnsetning.

På forumer som Reddit, Twitter og Telegram er det utviklet mange løsninger og “bots” som folk kan bruke for å enkelt kan sende hverandre kryptovaluta med noen få tastetrykk. En av de mest populære er en bot laget for Bitcoin Cash ved navn “tippr”.

I skjermbildet over tipser “ericreid9” brukeren “shedonalpha5” 0,05 dollar i Bitcoin Cash (BCH) på Reddit med en enkel komando. tippr responderer på kommandoen og overfører tipsen til brukeren.

Så lenge man har internet kan hvem som helst motta tips hvor som helst siden det knyttes opp mot brukeren din på Reddit (eller Twitter, Telegram mv.). Tipsen kan man sende hvor som helst, når som helst og til hvem som helst.

Ikke bare har tipse kulturen med digitale valutaer blitt populært, det har også banet vei for nye måter å hjelpe mennesker i nød på. Da José fra Venezuela mottok sin første tips i Bitcoin Cash fikk han ideen om å sette opp en Twitter konto for å ta i mot donasjoner. Gjennom å dokumentere feltarbeidet sitt tok det ikke lang tid før donasjonene begynte å strømme inn. På kort tid bygget han opp en omfattende hjelpeorganisasjon lokalt i Venezuela, finansiert med tips og donasjoner direkte fra brukere på Twitter og Reddit. Ganske imponerende for et land hvor verken staten eller banksystemet fungerer.

Fra EatBCH sin Twitter side

Mulighetene med “internett penger” har også begynt å ta kommersielle former. Moneybutton har utviklet en “pengeknapp” som hvem som helst kan integrere på sin egen nettside. Ved å definere noen parametre designer man knappen slik man vil ha den og kopierer koden inn på sin side.

Lag din egen pengeknapp for å motta betalinger og tips i kryptovaluta.

For oss som liker å handle på Amazon så finnes Purse, en markedsplass som er bygget rundt Amazon hvor du kan få mellom 15–30 % rabatt på alt du handler dersom du betaler med Bitcoin eller Bitcoin Cash.

Betal med Bitcoin og få 15–30 % rabatt på det du kjøper fra Amazon via Purse.

Ikke bli overrasket om du i tiden fremover vil se flere bedrifter som legger til muligheter for å betale med digitale valutaer.

På overstock.com kan du betale i Bitcoin (BTC)

Leste du: Australsk pilotprosjekt putter førerkortene på blockchain

Her hjemme i Norge lanserer snart Bitgate sin etterlengtede kryptobørs. Bjørn Kjos og co har også kastet seg inn i kampen med sin kommende kryptobørs. Selv holder jeg og et fantastisk team på å utvikle en global markedsplass, Bitruption, hvor brukere kan handle krypto direkte med hverandre i et peer-to-peer format (tilsvarende som Finn.no). Mye arbeid gjenstår, men vi håper å kunne begynne utrullingen av løsningen for Norge i år.

Infrastrukturen og innovasjonene er på vei! HODL on strong!

Forrige

Neste