BTC
% 1h
0.40
% 24h
0.61
% 7d
14.62
BTC
USD
13,028
EUR
10,982
NOK
120,350

BTC
% 1h
0.40
% 24h
0.61
% 7d
14.62
BTC
USD
13,028
EUR
10,982
NOK
120,350

Merkevare-tokens, et lite innblikk i nær fremtid.

Bli med litt fremover i tid. Vi skal ikke så veldig langt frem denne gangen. Jeg kan lett forestille meg at vi ser mer og mer av dette allerede rundt neste år, 2019. Muligens ikke før om 3,5-5 år, men om dette tar så lang tid så antar jeg det da skyldes reglementer og politikk. Fordi… Bitcoin er en pinjata, full av spennende løsninger.

Og det er det jeg gjerne vil drømme litt om nå.
– Men, hva slags løsninger? Og hvorfor er Bitcoin en pinjata? 

– I perspektiv: Bitcoin løser helt enkelt problemet med at man ikke vet om man kan stole på hverandre på nettet. Fra nå av blir det en større sikkerhet for alle involverte parter i en potensiell nett-transaksjon. I dag skal vi ikke fokusere på hvor flott det blir å selge tingene sine på nett. Men hva bedrifter kan, og mest sannsynlig vil bruke deler av denne teknologien til.

Se for deg et scenario der Tusenfryd kan bruke denne sikkerheten til å trykke opp sine egne tokens, coins på blokkjeden. Coin, Token og Mynt i dette innlegget kan sees på som det samme egentlig, da vi ikke har Tusenfrydcoins eller Tusenfrydtokens enda. «Les mer om Coins, Tokens, begreper her»

Tusenfrydcoin blir da en lokal valuta på Tusenfryd. Du fyller opp Tusenfrydcoins via mobilen på vei inn i parken, du betaler kanskje med kontant eller visakort i luken? Eller hva med Bitcoin? Apple Pay og lignende nye løsninger vil stadig gjøre det hele litt enklere å få vekslet til seg noen Tusenfrydcoins. I parken kan du bruke disse, men du kan også tjene deg flere Tusenfrydcoins. Hva med at du vinner i ballkast? Vel, i så fall, på få sekunder har du fått inn ekstra Tusenfrydcoins du kan bruke som du vil i parken. Du kan også sende disse rundt til familiemedlemmer eller venner, i stedet for å somle rundt med kontanter. På veien ut kan du veksle Tusenfrydcoins tilbake til den valutaen du ønsker. Dette er selvfølgelig ikke begrenset til billettluka, du kan gjøre det fra hvor som helst. Du kan også velge å spare dine Tusenfrydcoins til neste sommer om du ønsker. Eller veksle dem til Lisebergcoins om du vil dra dit. 

Det er her det er litt artige aspekter kan dukke opp.
Se for deg at flyselskapet Norwegian også har en slik mynt.

Da vil det optimalt sett kunne bli slik at du kan bytte mellom Norwegiancoin og Tusenfrydcoin etter behov og valutakurs. 

En mulighet som åpner seg for forbruker her er at da vil det bli mulig å veksle inn mange ulike coins etterhvert. Si jeg har 17 forskjellige merkevare coins av denne typen, men som på hver sin plass utgjør ganske lite i rent utbytte. Flere av myntene er også bare noe som har dukket opp i den digitale lommeboken som reklame eller kuponger fra et par butikker jeg av og til bruker. 

Da kunne vi på en hvilken som helst dag byttet inn alle disse rett fra mobilen helt enkelt inn i fire kinobilletter og to store pizza. Har du klart å spare blir det kanskje nok til en «gratis» ferie. 

Bilde: «Alt som skal til for at dette blir en realitet nå er en app og et par aktører på banen.»

Et annet eksempel er at du kjøper deg en Porsche for Norske kroner, så får du 10,000 Porschecoins i bonus fra leverandør.

Disse kan du bruke som du vil, enten i Porsche sitt miljø, eller bytte de på børsen du nå har på en app, mot 100000 Tusenfrydcoins. Nok til å være på tusenfryd i 25 dager sammenhengende. Porsche-token vil kanskje ha en høyere verdi enn flere andre aktører og derfor kan du bytte disse mot andre goder igjen. På eventer eller lignende så kan arrangører AirDrope tokens eller coins til alle deltakere.

Det som kanskje blir litt spennende med disse løsningene er at du nå som forbruker kan få betalt av leverandøren for å utføre oppgaver eller være sportslig med merkevaren de vil promotere. Se for deg at en Instagramblogger legger ut et «sykt fresht» bilde av Nike sko poserende på Trolltunga. Da kan hun eller han etter noen sekunder oppleve å ha fått en haug av Nikecoins i lommeboken, direkte fra Nike. Når alt blir digitalt så antar jeg at dette blir en selvfølge. Nike har i sitt tilfelle trykket opp en haug av Nikecoins og vil gladelig spre om seg med disse til sine influensers verden over. Har Nikecoins verdi? Ikke glem at man kan i det minste bytte disse inn mot nye sko eller annet fra samme brand. 

Her får hver eneste merkevare faktisk fritt spillerom til å bestemme hva deres valuta skal kunne representere eller kunne brukes til. Det er med andre ord ikke bare penger, det kan representere at du eier litt av selskapet, fast eiendom, eller det kan rett og slett representere luft. Her er det ingen begrensninger. Men i tilfellene du får gode Coins eller Tokens i lommeboken din som feks. representerer eierandeler i et selskap, så får du automatisk mer av den coinen i lommeboken din mens du sover. Gjør du det riktig her kan du få en lommebok som i teorien aldri vil gå tom for penger.

Her kan det hos noen oppstå en samlemani er jeg redd.
Tenk: jeg vil gjerne ha den sjeldne mynten i porteføljen på mobilen min!
Da kan jeg fylle opp lommeboken med spektakulære eller sære tokens og sortere disse i lommeboken når jeg er ute å reiser som en gal digital kupongkode-jeger med min «TokenDex». 

Jeg har nemlig en token fra den Botaniske hagen TauKiani på påskeøya. Og bytter den ikke med noen av vennene mine!…. Kanskje mot litt Bitcoin…

– Artikkelen bruker fiktive, hypotetiske eksempler og har ikke tatt høyde for hva som faktisk er på gang hos de nevnte selskapene.

Forrige

Neste