BTC
% 1h
0.27
% 24h
0.84
% 7d
14.47
BTC
USD
13,010
EUR
10,967
NOK
120,186

BTC
% 1h
0.27
% 24h
0.84
% 7d
14.47
BTC
USD
13,010
EUR
10,967
NOK
120,186

Hva er Bakkt?

Du har sikkert hørt om Bakkt allerede. Bakkt har med institusjonelle investorer´s tilgang til Bitcoin å gjøre, og skal lanseres på New York Stock Exhange 12. desember 2018. Vi skal se litt på hva Bakkt er og hvordan det kan påvirke deg som investor.

OBS: Bakkt’s planer har nå blitt utsatt i ettertid til Januar-Februar 2019.

Hva er Bakkt?

Bakkt, av ordet «backed» skal gi institusjonelle investorer den støtten de trenger for å investere de store pengene i Bitcoin. Selv beskriver de tjenesten på denne måten;
«A Global Regulated Ecosystem for Digital Assets»

Bakkt er et utspring av ICE som er moderselskapet til New York Stock Exchange (NYSE). ICE (Intercontinental Exchange, Inc) er nest største eier av finansielle børser innen World Wide Revenue, altså, «inntekter fra skattebetalende foretak verden over». ICE er også verdensledende innen Futures av Agricultural Commodities som ull, sukker kaffe. I Europa dominerer ICE Futures markedet for Brent Crude, som legger listen for den globale olje prisen (Oil Price Benchmark).

I 2015 kjøpte de en minoritetsandel i Coinbase. De har altså vært inne i kryptosfæren en stund allerede. Dette er en stor finansiell institusjon som må tas på alvor når den nå åpner et nytt kryptorelatert selskap. Det mest imponerende med Bakkt, så langt, er deres to hovedpartnere, Starbucks og Microsoft. Starbucks Coffee vil la sine forbrukere kjøpe kaffe med Bitcoin. Starbucks skal bygge praktiske, trygge, og regulerte applikasjoner som kunder enkelt kan ta i bruk i Starbucks sine filialer. Dette kan være en milepæl for masseadaptasjon av krypto. Bitcoin´s som strømmer inn til Starbucks vil bli konvertert til FIAT automatisk. Microsoft vil med sin Azure Cloud Computing Platform, som har svært mange kunder, integrere Bitcoin inn i sin infrastruktur og sitt økosystem.

De langsiktige målene til Bakkt

 «Bakkt is designed to serve as a scalable on-ramp for institutional, marchant, and consumer participation in digital assets by promoting greater efficiency, security, and utility»
Sitat; Kelly Loeffler, Bakkt CEO

Bakkt vil flytte sine egne forbrukere´s betalinger med kredittkort over til Bitcoin app’er.

Og de vil tilby den samme sikkerheten for Bitcoin som med aksjer, obligasjoner og råvarer. Verdipapirer som har blitt tradet på tradisjonelle markeder i 100 år.

Formodentlig vil dette bli en døråpner for finansielle institusjoner som nå skal strømme til inn i kryptouniverset. Dette så snart Bakkt får på plass den infrastrukturen som kan gi institusjonene den garantien og støtten de trenger.

Bitcoin er desentralisert, men en sentral regulert institusjon som Bakkt er paradoksalt nok kanskje det som er nødvendig for at masse-adaptasjonen virkelig skal sette fart. Utfordringen ligger i å få institusjoner, regulerende organ, forbrukere, og forhandlere til å omfavne og adaptere krypto.

Der er to faser i Bakkt sitt roadmap:

Fase én, er å få institusjonelle investorer mer involvert. De vil gjøre det ved at prisen på Bitcoin skal bli mer tilgjengelig for institusjonelle investorer. Først vil de danne et Daily Future Market som går 24/7 – de kaller det «Next Day Bitcoin», som innebærer sitat; «Physically delivered Bitcoin in ICE´s regulated Digital Asset Warehouse». Dette er futures som kan trades på ICE sin elektroniske platform, omtrent som det de tilbyr i dag på NYSE (New York Stock Exhange).

Fase to, er å forbedre metoden for betaling med Bitcoin, i detaljhandelen, på supermarkeder, online etc. Det er her merchant adaption (forhandler adaptasjon)  kommer inn i bildet, med Starbucks og Microsoft som partnere. Én del av fase to er å bygge et finansielt økosystem som kan støtte alt dette, og som vil øke bruker-adaptasjon av forhandlere ved å tilby enkle betalingsløsninger, og sikker regulert lagring av deres Bitcoin.

Med Bakkt blir det ekte fysiske Bitcoin-transaksjoner i motsetning til FIAT som med de to andre store Bitcoin futures-markedene, CME og CBOE. Det blir én kontrakt for én Bitcoin, med en CFTC-godkjenning, og det blir et seperat garantert fond støttet av Bakkt. Her blir hovedkonseptet at det nye futures-markedet med fysiske Bitcoin skal gi deg mulighet til å hedge investeringen din og til å levere dine Bitcoin på en sikker og trygg måte i tråd med institusjonelle krav. Dette er første steg for å gi den infrastrukturen som er nødvendig for at institusjonelle investorer skal føle seg trygge nok til å ta del i kryptouniverset.

Økosystem

Bakkt skal bygge et økosystem rundt Bitcoin og skape en høyhastighet-løsning.

Bakkt har tidligere kommet ut og sagt at Bitcoin vil forenkle det globale pengesystemet og at Bitcoin i så måte har potensiale til å bli en verdensomspennende global valuta. Store ord.

Fordeler med Bakkt

Bakkt vil bidra med å generere større trading-volum til kryptouniverset. Fordi derivater nå blir tilgjengelig vil investorene få har mulighet til å hegde innsatsene sine, som vil føre til mindre panikk-salg

Ideen er at flere forhandlere vil akseptere Bitcoin om prisen blir mer stabil. Forhandlere vil også få mulighet til å hedge kontantstrømmen sin. På den måten kan de sikre Bitcoin prisen slik at de får betalt sine kostnader og utgifter. Med derivater og futures kan de låse Bitcoin prisen der den var på det tidspunkt de mottok den.

De nye endringene og den nye infrastrukturen som Bakkt tilbyr vil forhåpentligvis øke kredibiliteten til Bitcoin og føre til økt etterspørsel og økte priser.

Ulemper med Bakkt

Her er noen bekymringer med Bakkt.

Først, dette med fork´s, om Bitcoin fork’er, hva vil da skje med de Bitcoin som er på Bakkt børsen? Disse er det Bakkt som kontrollerer og ikke du.

Så er det dette med inflasjon av tilbudet til Bitcoin. Wallstreet kan nå produsere såkalte claims for Bitcoin ut av løse luften. Dette gjør de gjennom belåning, gjennom derivater, og gjennom shorting. Om det skulle bli bokført flere ETF-aksjer enn der er Bitcoin oppstår det inflasjon, som kan skremme enkelte investorer

Og så, alt dette vi elsker med Bitcoin, som sensorship resistant og desentralisering. Disse prinsippene gjelder IKKE for de som tar i bruk instrumentene i Bakkt. Bakkt blir en sentralisert og regulert tredje part.

Der er også en motpart-risiko (counterparty risk) – som ved alle kontrakter og finansielle transaksjoner. Med ETF’er og andre finansielle «kjøretøy» kan prisen på den underliggende ressursen (les Bitcoin) gå opp, mens kjøretøyet i seg selv kan gå konkurs.

Med Bakkt beveger vi oss IKKE vekk ifra banker og finansielle institusjoner, som var en viktig grunn til at vi ble hektet på Bitcoin i utgangspunktet.

Hva vil dette gjøre med prisen kortsiktig? Vell, dette kan bli et typisk «kjøp ryktet, selg nyheten» scenario. Langsiktig kan Bakkt medvirke til at flere forhandlere begynner å akseptere Bitcoin. Prisen vil etter hvert bli mer stabil og økosystemet til Bitcoin vil vokse. Etter hvert vil kanskje forhandlere foretrekke å holde og HODLE Bitcoin i stedet for å konvertere til fiat umiddelbart.

Forrige

Neste