BTC
% 1h
0.05
% 24h
1.01
% 7d
14.25
BTC
USD
12,986
EUR
10,947
NOK
119,958

BTC
% 1h
0.05
% 24h
1.01
% 7d
14.25
BTC
USD
12,986
EUR
10,947
NOK
119,958

Ethereum Classic – 51% angrep

Ethereum Classic (ETC) ble 5. Januar 2019 angrepet av et såkalt «51%-angrep».

En dyp analyse av Coinbase viser at 219 500 ETC (ca. 1,1 millioner dollar) er blitt stjålet i et «double-spend«-angrep. Hvordan et slikt angrep foretas vil bli forklart lenger ned i artikkelen. Videre viser analysen at angrepet har pågått i tre dager, fra og med nevnte dato. Det lengste angrepet i løpet av disse dagene foregikk over rundt 30 minutter.

Vanligvis vil rundt 50 «confirmations» være ønskelig for å kunne forsikre seg om at transaksjonen har gått gjennom på rett måte. Per nå anbefales børser som handler i ETC om å vente minst 400 bekreftelser før en aksepterer transaksjonen. Det er dog ingen transaksjoner som er 100% trygge hvis en angriper eier 51% av hashing power i nettverket.

Sikkerheten i Ethereum Classic er per dags dato svært svekket.
«Double spend»-angrep er svært farlig for brukere av nettverket, siden transaksjoner kan reverseres av en angriper. Det er nå åpenbart at noen har muligheten til å angripe Ethereum Classic etter ønske, og de kan muligens gjøre det igjen.

Det er ennå ikke kjent om Coinbase vil fjerne Ethereum Classic fra deres børs, men det ser ut som en mulighet hvis sikkerhetsproblemene vedvarer.

Omtrent 10 prosent av Ethereum Classic sin markedsverdi har forsvunnet siden angrepet begynte – hvis Coinbase velger å avnotere kryptovalutaen kan det få videre negative konsekvenser for ETC.

51%-angrep

Et slikt angrep utføres ved at en angriper anskaffer seg hashing power til en slik grad at personen eier 51% av den totale kraften i nettverket. Deretter kan angriperen gå tilbake til gamle blokker i kjeden, og endre tidligere transaksjoner.

Et eksempel:
– Angriperen sender ETC til en børs.
– ETC blir deretter vekslet i en annen kryptovalutta, f.eks BTC.
– Angriperen trekker ut BTC fra børsen.
– Deretter går angripere tilbake i blokkjeden, og kan f.eks slette transaksjonen til børsen.

=> Angriperen sitter nå på BTC-verdi, samtidig som han har slettet ETC-transaksjonen fra nettverket.

Dette gjøres ved at han lager «en alternativ kjede». Angriperen har høyere hashing power enn resten av nettverket, og kan dermed lage en alternativ «retning» i blokkjeden. Denne alternative retningen vil bli «sannheten», grunnet i at den vil vokse fortere enn andre retninger. Dermed vil angriperen ha full kontroll over kjeden på grunnet en gyllen regel: Den lengste blokkjeden er den ekte blokkjeden. 

51%-angrep er svært komplekst. Hvis du ønsker å høre mer om slike angrep, forklarer Ivan on Tech det svært godt (på engelsk) i denne videoen.

Forrige

Neste