BTC
% 1h
0.45
% 24h
1.89
% 7d
3.65
BTC
USD
19,439
EUR
16,005
NOK
170,176

BTC
% 1h
0.45
% 24h
1.89
% 7d
3.65
BTC
USD
19,439
EUR
16,005
NOK
170,176

Dette må du tenke på før du investerer i kryptovaluta

Når det kommer til kryptovaluta og sikkerhet, så er dette alfa omega. Ikke tenk på å ta steget inn i krypto en gang før du i det minste har en basic plan for hvordan du skal håndtere innlogginger, 2 faktor autentisering, private keys og fake innloggingssider.

Ingen vil oppleve å miste hele sin krypoformue til en eller annen russer bare fordi du brukte samme passord på Coinbase som du har på Facebook eller man “skulle bare” logge på børsen på den lokale kafèen.

Hvor handler vi kryptovaluta?

Vi har best erfaring med å kjøpe/selge altcoins på Binance. Når det kommer til fiat foretrekker vi Bitstamp. Det er mange meninger og fordeler/ulemper inn i bildet, men vi er fornøyde med disse.

Hvor logger du på børsene? Unngå for all del å drive med trading på den lokale kafèen eller skolen. Du har null kontroll på hvem eller hva som står i mellom din pc og børsen når du logger på åpne/offentlige nettverk. Det mest sikre er faktisk 4G nettverket fra telefonen din, det er mye vanskeligere å komme seg rundt sikkerhetsmekanismene i 4G nettet enn et trådløs nettverk med dårlig kryptering.

Om du ikke har mengder med 4G å bruke, så sørg for at nettverket du sitter på er låst ned med passord og det kun er folk du stoler på som kobler på samme nettverk f eks hjemmenettverket.

Det neste man må tenke på er passord. Et sterkt passord som er unikt for hver børs du har penger på er å anbefales på høyt nivå, og det skal ikke være “molly123” eller “Password123”. Bruk en passordmanager og passordgenerator som generer et unikt passord til deg (Keepass har vi begge god erfaring med og er veldig hendig.)

2 faktor autentisering er gull verdt, men merk, dette har også blitt kompromittert. 2 faktor og SMS er en dårlig kombo, folk har blitt utsatt for at uvedkommende har bestilt ekstra simkort i offerets navn og vipps så har de 2 faktor autentiseringen din mest sannsynlig uten at du vet det.

2 faktor er mest sikker med Google Authenticator, alle de store børsene tilbyr dette. Og sist men ikke minst, ikke glem å hent ut backupkodene og gjem disse på en sikker plass. Om du mister disse, og du f eks ødelegger telefonen din kan du sitte godt i det.

Hardwarewallets er enkle og brukervennlige.

Oppbevarer du kryptovaluta utenfor børsene på egne wallets?

Da er det også viktig å være frempå med sikkerheten. Dette er også noe vi anbefaler, da børsene er store mål for hackere og andre individer som ønsker å få seg noen raske penger. Vi anbefaler hardwarewallets som f.eks. Trezor eller Ledger. Du kan lagre de fleste store coinsa på disse walletene og du får generelt en god oversikt over coinsa dine.

Men viktigst av alt er at det er mye tryggere enn å ha coinsa dine på børs, da ved å ha det på en hw-wallet så er det du som sitter på private keysa og du trenger å fysisk trykke på knapper for å flytte funds.

Når du får din HW-wallet skal privatkeyen skrives ned på papir og dette papiret må oppbevares på en sikker plass, brannsafe er til å anbefale. Vedrørende privatekeys får vi ikke sagt det for mye, disse skal for all del IKKE deles med noen og aldri skrives digitalt. Kun på papir.

Ønsker du å separere krypto fra din vanlig epost adresse(r), så opprett gjerne en mail hos protonmail som du bruker for kontoene dine, dette er en mailtjeneste med ende til ende kryptering og dataen lagres også sikkert i et fjellanlegg i Sveits.

Og helt til slutt, fake innloggingssider florerer ute på det store internett, disse sidene ser eksakt like ut som f eks Coinbase eller Binance, men disse fanger kun loginen din og dermed har du logget inn “hos” angriperen. En god fingerregel, aldri logg inn på sider som du har blitt lenket til, skriv URL’n hver gang i feltet når du skal logge på og sjekk heller en gang for mye.

Stay safe!

Skrevet av: BitcoinGutta

Forrige

Neste