BTC
% 1h
0.05
% 24h
1.01
% 7d
14.25
BTC
USD
12,986
EUR
10,947
NOK
119,958

BTC
% 1h
0.05
% 24h
1.01
% 7d
14.25
BTC
USD
12,986
EUR
10,947
NOK
119,958

Blockchain og energi industrien

Blockchain og energibruk blir vanligvis sett på som en negativ kombinasjon. «Bitcoin blockchain er ren sløsing med elektrisitet,» eller så går argumentet, «at det ville presse global oppvarming til farlige nivåer hvis det noen gang ble brukt i massiv skala.» Men dette er ikke hele sannheten. Blockchain kan påvirke hele energi-sektoren.

Forskning publisert i den innflytelsesrike journalen Nature støtter denne advarselen. Ja, men samtidig, om vi ser forbi Bitcoin i seg selv, er det tydelig at blockchain generelt stadig blir mer brukt av energibransjen på internationalt nivå.

Fra deres bruk i energi trading til deres bruk av såkalte mikrogrids, åpner distribuert ledger teknologi (blockchain) muligheter for en rekke nye transaksjons typer og systemer.

Ved å gjøre det mulig for «mikroleverandører» å motta raske og enkle betalinger for å bidra med elektrisitet til et nettverk, øker dette desentraliseringen av hele energibransjen. Forbrukere vil mest sannsynlig få billigere strøm og lavere regninger som følge av dette.

Blockchain åpner også muligheten for at energigigantene kan handle seg imellom.

Microgrids

Den mest spennende bruken av blockchain i energibransjen – og den som passer best med ordet desentralisering er mikrogrids.

Nå er slike nett fordelt per definisjon, og omfatter mindre kilder til energiproduksjon (f.eks. Vindturbiner, vannkraft og solpaneler) som knyttes sammen i lokaliserte nettverk for å gi strøm som ikke er avhengig av sentraliserte kraftverk og dets selskaper.

Navigant Consulting har spådd at Mikrogridmarkedet skal vokse til rundt 30 milliarder dollar innen 2030. Men til tross for det har faktisk forventet vekst stanset opp de siste årene. Navigants forskningsdirektør Peter Asmus, forteller i Microgrid Knowledge at «det totale forbruket er avtagende» i forhold til spådommer fra 2014. Heldigvis vil blockchain og distribuert ledgerteknologi i økende grad bidra til å starte sektorens vekst de kommende årene, da det gir en rekke fordeler over alternative måter å levere mikrogrid på.

Bruken av blockchain teknologi har muligheten til å øke interoperabiliteten*1 mellom de mange energikilder, leverandører og kunder som bruker og produserer mikrogrids.

Energy Web Foundation (EWF), en internasjonal ideell organisasjon som bringer blockchain teknologi til alle områder av energibransjen har dette som mål. – Ifølge Peter Bronski, direktør for markedsføring i EWF.

«Det kommer ikke som en overraskelse, jeg mistenker at blockchain gir betydelige sikkerhets- og desentraliseringsfordeler til energisektoren. Globalt er energisektoren midt i en grunnleggende overgang fra et sentralisert el-nett med et relativt lite antall svært store kraftverk, og over til et desentralisert, lavkarbon-elektrisitetsnett med milliarder tilkoblede enheter som feks. solpaneler på taket, batterier, smarte termostater, elektriske kjøretøyer osv. Blockchain, og spesielt energibanken (Energy web Chain), er svært godt egnet til å hjelpe til med å administrere det fremtidige rutenettet.«

«EWF bygger faktisk en ny «core blockchain» – Som er ganske lik, men likevel litt forskjellig fra Ethereum – spesielt skreddersydd for energisektoren og bransjens unike regulatoriske, operasjonelle drifter og markedsbehov. «Energiblockchain på nett, en energibank«, sier han.

*1. (Wikipedia: Interoperabilitet er en egenskap ved et produkt eller et system. Det innebærer at dets grensesnitt er fullstendig forstått, slik at det kan arbeide sammen med andre produkter eller systemer, nåværende eller fremtidige, i en hvilken som helst implementasjon eller tilgang, uten noen restriksjoner.)

-Artikelen er tolket og oversatt fra Cointelegraph

Forrige

Neste