BTC
% 1h
0.25
% 24h
0.89
% 7d
14.20
BTC
USD
12,980
EUR
10,942
NOK
119,908

BTC
% 1h
0.25
% 24h
0.89
% 7d
14.20
BTC
USD
12,980
EUR
10,942
NOK
119,908

Nå kan vi snart spore stjålne bitcoins (del 1)

Eksperter innen cybersecurity har aldri kunnet spore individuelle bitcoins. Derfor har det vært enkelt for kryptovaluta kriminelle å skjule sporene sine. En ny algoritme kan endre på dette, ved å avsløre skjulte mønstre ved hvitvasking av bitcoin.

En av de største fordelene ved blockchain-baserte valutaer som Bitcoin er at transaksjonen alltid ligger der synlig for allmennheten. Det er alltid mulig å se hvor mye valuta som er blitt flyttet fra en konto til en annen. (Det er ikke alltid mulig å se hvem som eier kontoene.)

Men, bak denne transparente teknologien skjuler det seg en skitten hemmelighet. Mens det er mulig å se strømmen av valutaer, er bitcoins i seg selv umulig å spore.

Dette er fordi bitcoins i seg selv, og deres mindre enheter satoshis, ikke eksisterer som individuelle, identifiserbare gjenstander. Det er ikke som med pengesedler som har et unikt serienummer. I stedet er de verdier som kan overføres fra én adresse til en annen.

Problemet med å spore bitcoins er analogt med noen som setter inn to $10 sjekker på en bank konto, tar ut $5 fra en minibank, og spør så hvilken av de to sjekkene disse $5 kommer ifra. I Bitcoins verden, som i den virkelige verden, er det ikke mulig å svare på dette spørsmålet.

Dette skaper problemer

Det byr på problemer når det kommer til sporing av kriminell hvitvasking. Når bitcoins blir stjelt, så kan ikke plunderet spores og kreves tilbake. Dataeksperter har hele tiden håpet på at det skal være en måte å gjøre dette på, men algoritmene så langt har vært svært begrenset.

Så har vi Ross Anderson og hans kollegaer ved Universitetet i Cambridge (UK). Disse karene har bygd en algoritme som adapterer en §LOV fra det 19. århundre i Storbritannia som setter opp et enkelt sett med regler for å dividere opp penger som står igjen ved kollaps av banker. Denne loven har blitt standard for sidesetting av penger i et bredt spekter av situasjoner. De som studerer dette sier at når de anvender denne loven i det offentlige arkivet av bitcoin transaksjoner avslører den bemerkelsesverdige mønstre, ved kriminell hvitvasking av penger, som tidligere ikke har vært synlig.

Den nye algoritmen kalles Taintchain, og kan for første gang gi lovens håndhevere en effektiv metode for å spore det stjålne byttet.

Litt historie: Tyveri av kryptovaluta er på fremmarsj. I Løpet av de seks første månedene i 2018 ble det stjålet verdier for cirka $761 millioner i kryptovaluta. Dette opplyser det amerikanske cybersecurity firmaet, CipherTrace. Beløpet er tre ganger større enn året før(!).

Mangelen på teknologi

Mangel på teknologi til å spore stjålne fond i kryptovaluta tiltrekker flere cyberkriminelle. En vanlig taktikk, for eksempel, er å plassere tre stjålne bitcoins i en wallet og så legge til sju rene bitcoins. Disse 10 bitcoins blir så delt opp og overført til et stort antall kontoer, og derifra videre til andre kontoer. Det er ikke mulig å vite hvilke av de 10 bitcoins som er bedervet. Den stjålne valutaen blir raskt utvannet og forsvinner.

En måte å spore denne aktiviteten på er å anta at alle de 10 bitcoins i de ulike lommebøkene er bedervet, og så følge kjeden av de transaksjonene de er involvert i. Men denne metoden ender opp med å peke fingeren mot et upraktisk stort antall av wallets, der mange av mottakerne har tatt imot kryptovalutaen helt uvitende om at den er stjålet. 

Andersen å Co har kommet opp med en annen metode. Den ser vi nærmere på i del 2. Les del 2 her!

Forrige

Neste