BTC
% 1h
0.27
% 24h
1.08
% 7d
14.14
BTC
USD
12,973
EUR
10,936
NOK
119,841

BTC
% 1h
0.27
% 24h
1.08
% 7d
14.14
BTC
USD
12,973
EUR
10,936
NOK
119,841

Ting man må være observant på i kryptoverdenen.

I stort sett alle markeder hvor man opererer med penger eller former for verdi er man utsatt for svindlere. Svindlere er folk som bøyer en hver stokk og stein for å få kloa i dine verdier. Det er derfor viktig å ikke være naiv, og alltid ta forhåndsregler på alvor. Det er desverre slik at dette oftest går ut over mannen i gata, og ferskinger. De som står igjen som offer i slike situasjoner er de nye og uvitende, som kanskje ikke helt vet hva de går til. En fin ting man alltid burde huske på er at kan aldri helt kan stole på en ukjent andrepart på det store internett. Aksjemarkedet, forskjellige spilløkonomier med markedsplass, og internettsvindler i form av stjeling av sensitiv informasjon, verdier og forfalskning er blant de mest populære arenaene. Svindlere prøver seg på alle fronter, og listen kan fortsette flere sider.

Kryptoverdenen er heller intet unntak. Kanskje også spessielt utsatt. Alt oppererer veldig åpent, med lite fastsatte retningslinjer, noe som svindlere vet å utnytte godt av. Det har vært mange nyheter som har omtalt store summer med kryptovaluta som har blitt låst, forsvunnet eller stjålet. Det er ingen hemmelighet at omdømmet har fått et veldig negativt preg som følger av dette, og det er derfor veldig viktig at så mange som mulig opparbeider seg et «sunt nettvett» så fort som mulig. Verden blir mer og mer digital for hver dag som går, noe som betyr at man mye sjeldnere ser eller har noe fysisk kontakt med de man omhandler. Dette er nok noe som også bidrar til at det er lettere for folk å stjele, fordi man kanskje aldri ser eller får noen relasjon til personen i senere tid. Det er derfor viktig å være godt rustet i nå-, og fremtiden.

Phishing

Hvis det er en ting man burde være veldig varsom for i dagens internettalder er det phishing. Phishing er enkelt forklart nettsider eller forskjellige personalia (emailadresser, brukernavn etc.) som er bygd opp helt identiske med forskjellige legitime aktører. Resultatet av å bli lurt av en phising side er at du besøker en url som ikke tilhører den opprinnelige nettsiden, og du logger inn på noe du tror er legitimt, som f.eks PayPal eller din exchange (f.eks Binance), som senere viser seg å bare være en identisk lik side. Du har da skrevet inn brukernavn og passord, og sendt det til svindleren sin database. Han har da fri tilgang til din info, kan logge seg inn på din bruker, og i teorien stjele alt du eier på kontoen.

Phishing i form av personalia er som oftest falske brukere som prøver å se så identiske ut som originalen for å lure deg til å kjøpe kurs, sende over informasjon eller lignende. Som oftest skjer dette med kjente personer i forskjellige miljøer som har en viss troverdighet. Det er derfor alltid viktig å sjekke at nettsiden du entrer alltid er den legitime, og at personer som du prater med eller kontakter deg også er den faktiske personen.

Ikke gi ut passord, privatnøkler, filer eller verdier.

Denne sier litt seg selv, men det er fortsatt viktig å pressisere. Det har f.eks blitt en trend at folk vil «doble» verdien din. Konseptet er så enkelt som at du sender motparten en verdi, så lover de å doble den verdien som ble tilsendt etter  1-2 uker. Doblingen skjer selvfølgelig aldri. Man kan sikkert tenke seg at dette er for godt til å være sant, og at ingen hadde gått på noe som dette? Feil. Jeg har selv sett en kjent twitterkonto bli stjålet, for så å spre doubling budskapet. Adressen dro inn over 200.000NOK på ca 4 dager. Noe som har skapt twitter memen «will not double your ETH» hvis noen har fått med seg denne.  Jeg har også en annen historie om en man som ble bedt om å laste opp .json filen (fungerer som en privatnøkkel) for å kunne bli med i en ICO som bevis for at det faktisk var han som skulle søke. Kall det en «Know you customer» prosess. 5 minutter senere var ca 20.000$ vekk fra kontoen hans.

Det anbefales å alltid bruke two-way authentication. Del heller aldri ut passord. Uansett. Det er aldri noen som noensinne vil trenge din .json fil, privatnøkkelen din, eller ditt passord for noe som helst annet en å komme seg inn på brukeren din og stjele det du har.

Aldri oppbevar store verdier på børsene

Etter kryptovaluta sin store økning tilbake i 2017 har vi sett flere exchanges fordufte. Mange har gjort såkalte «exit scams» hvor de rett og slett stikker av med det resterende som er igjen på børsen deres. Med andre ord, pengene til folk. Det er mange grunner til at man vil gjøre akkurat dette. De fleste som svindler brukerene sine ser at omsetningen synker. Det har mest sannsynlig allerede gjort det over en lang periode, i takt med kryptomarkedet sitt også synkende marketcap.

Folk sender heller beholdningen sin over til de store børsene med mer volum, noe som gjør at flere børser dør ut sakte. Etter 2017 oppgangen ble det opprettet veldig mange børser, som alle håpet på å tjene i et hett marked. Nå i dagens bearmarked har heller likviditeten samlet seg hos noen få store aktører. De mindre overlever rett og slett ikke lenger, og tar med seg det de kan. De aller fleste exchanges skylder på en ekstern ting som at «de ble hacket» eller lignende. Det er med andre ord ikke trygt å ha store summer på en exchange. Selv de største og mest troverdige kan også bli et offer for hacking, selv om det er et legitimt angrep eller ikke.

Vil derfor anbefale alle som har store verdier eller planer om å investere store verdier om å skaffe seg en hardware wallet, og lagre privatnøkkelen på et trygt sted som kan overkomme alt fra flom til brann.

Do Your Own Research!

Til syvende og sist er det du som bruker dine egne hard opptjente penger til å kjøpe kryptovaluta. Hvis du ikke forstår produktet eller verdien av det du kjøper er det din skyld alene. Hvis du bare lytter til «eksperter» på Medium, Twitter eller Slack som forteller deg hva og når du burde kjøpe og selge, kommer du mest sannsynlig til å havne i mer problemer en nødvendig.

«Hvis du stoler på noen andre en deg selv for å kjøpe en verdi, må du også stole på dem til å vite når du skal selge»

Moralen er at man burde sette seg inn i prosjektet selv. Bli interessert i det, og finn ut mer. Lag din egen mening, og ikke form den ut i fra en bit av informasjon som kanskje støttet noe du trodde fra før, og derfor fortsetter du å tro det samme. Bryt tanke- og meningsmønsteret ditt, så kanskje du kan finne ut enda mer spennende, på både godt og vondt! Så gjør din egen undersøkelse, for deg selv! :)’

OBS: Innlegget kan oppdateres. Har du noe mer du gjerne ville hatt på listen så send det gjerne inn. 🙂

Forrige

Neste