BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.77
% 7d
3.19
BTC
USD
19,352
EUR
15,942
NOK
169,506

BTC
% 1h
0.08
% 24h
1.77
% 7d
3.19
BTC
USD
19,352
EUR
15,942
NOK
169,506

Nå kan vi snart spore stjålne bitcoins (del 2)

Vi avsluttet del 1 med at Anderson og kompani ved Universitetet i Cambridge (UK) nå har funnet en ny metode for å spore Bitcoins. Dette er en metode som er basert på en gammel lovgivning kjent som Clayton’s Law. En lov som tok i bruk først-inn-først-ut (FIFO) prinsippet, som sier at ved oppdeling av penger på en bankkonto, skal personen som først betalte inn være den første personen som betales ut. Dette prinsippet er bevart i lovverket over hele verden og er den mest rettferdige måten å fordele penger på ved kollaps av banker (eller lignende).

Ny algoritme

En ny algoritme, Taintchain algorithm, baserer dette prinsippet på bitcoin wallets: hvis de første bitcoins som er satt inn er stjålne, så er de første bitcoins som blir tatt ut ansett å være stjålne også. Så i eksempelet over (del 1), hvor de første tre bitcoins som ble satt inn på kontoen var stjålne, vil algoritmen anta at de første tre som tas ut er de stjålne, og så følge dem videre til neste wallet, hvorpå samme regel gjelder.

Taintchain algoritmen viser så resultatene på en måte slik at mistenkelige mønstre kommer til syne.

Prosessen er vanskelig på grunn av store transaksjonsvolum. Men teamet (Ross & kompani) identifiserte en rekke unormale aktiviteter som kunne linkes til hvitvasking av penger.

Leter etter mønstre

For eksempel, ett mønster viser hvordan kriminelle deler opp den stjålne valutaen på en måte som varierer fra normalen. «Dette skjer som regel rett etter tyveriet, fordi de kriminelle ønsker å skjule sine spor så raskt som mulig. Det stjålne bytte bli kjørt inn i systemer som dividerer opp den stjålne valutaen i hundredevis av små transaksjoner,» sier Ross & co.

Denne oppførselen blir så etterfulgt av et mønster av innsamlinger der valutaen blir hentet tilbake. «Vi observerer de samme mønstrene mange ganger: i noen av tilfellene klarte vi å knytte innsamlingsadressen til illegale gambling sider,» sier de videre.

De fant også andre, mer uvanlige mønstre. Ett av dem er et «peeling mønster» (avflaking mønster) brukt av noen få børser og gambling sider: «Operatørene samlet pengene sine inn i èn enkel wallet, for og så betale kundene sine. Hver gang sendte de størsteparten av utbetalingen til seg selv på en annen adresse,» sier Ross & co.

Interessant nok, prøvde lovbryterne i disse tilfellene å skjule identiteten sin ved å stokke om på transaksjonsnøkkelene sine flere ganger. Men denne algoritmen (Taintchain) er immun for denne slags fingerferdighet fordi den bare går etter først-inn-først-ut prinsippet.

Selvsagt kan denne nye informasjonen føre til at ondskapsfulle aktører vil prøve å unngå Taintchain analysen ved å normalisere måten de betaler ut på.

Men der er en annen betydelig faktor, som omhandler måten loven oppfatter kryptovaluta. Først-inn-først-ut prinsippet anvendes generelt ved distribuering av penger. Men kryptovaluta er ikke etter loven ansett å være penger.

Håper på endring

Dette kan endre seg. Hvis stater og land begynner å anse kryptovalutaer som penger – noe mange lobbyister i dag arbeider for – så vil et helt nytt sett med finansielle lover gjelde for overføring av kryptovaluta.

En av disse vil være først-inn-først-ut prinsippet, som vil gjøre utfallet av Taintchain algoritmen rettskraftig.

(Mennesker som mottar stjålne bitcoins vil ikke nødvendigvis miste dem, så lenge transaksjoner er gjort i god tro.)

Taintchain algoritmen er et godt stykke arbeid, og har potensiale til å tilføre mer lov og orden inn i den ville-ville vesten av kryptovaluta transaksjoner.

Les også del 1

Forrige

Neste