BTC
% 1h
0.17
% 24h
0.81
% 7d
14.30
BTC
USD
12,991
EUR
10,951
NOK
120,008

BTC
% 1h
0.17
% 24h
0.81
% 7d
14.30
BTC
USD
12,991
EUR
10,951
NOK
120,008

Facebook Coin

Overskriften forteller det meste. I løpet av de siste årene har vi sett ekstrem volatilitet i kryptomarkedet, store oppturer, store nedturer. «Kryptovaluta trenger adopsjon» er et utsagn som går igjen på forumer, i nyhetsartikler og fra sentrale aktører i økosystemet. Mange har etterspurt en «killer app» – en applikasjon eller tjeneste bygget på blockchain som rett og slett er så overlegen at den skaper et behov hos brukermassen.

De store gutta kommer på banen

De siste ukene har det gått sterke rykter om at facebook ser på muligheter for å implementere en blockchainløsning i deres plattformer. 28. Februar 2019 publiserte New York Times en artikkel som spekulerer i at store internettaktører som Facebook, Telegram og Signal ønsker å rulle ut tjenester som fasiliterer transaksjoner mellom brukere.

Avdelingen som skal levere løsningen er ledet av «Vice President of Messaging» hos Facebook, David Marcus. Teamet på ca. 50 stykk skal visstnok jobbe bak lukkede dører, med separat nøkkelkorttilgang. Facebook ønsker altså å skjule prosjektet for både utsiden, men også for andre ansatte i firmaet. Løsningen skal nå ha kommet så langt at Facebook har innledet samtaler med ulike kryptobørser om muligheter for å selge deres produkt.

Stabil pris

Det ryktes at løsningen skal baseres på prinsipper om stabil verdi på valutaen – en såkalt «stablecoin». Dette gjøres ved at verdien ankres til for eksempel den amerikanske dollaren.

Så langt har økosystemet rundt kryptovaluta vært vitne til store mengder spekulering i volatilitet. Dette gjør det forholdsvis vanskelig for store navn som Bitcoin og XRP å være et betalingsmiddel. Festing av verdien vil sørge for at brukerne kan kjøpe og holde på valutaen, viktige aspekter når vi snakker om betalingsmidler.

Utfordringer og muligheter

I løpet av de siste ti årene har kryptovalutaer møtt på store utfordringer, både teknologiske og regulatoriske. Facebook og andre store aktører blir nødt til å måtte overkomme disse. Vi har sett Bitcoin, Ethereum og andre store nettverk krasje fullstendig under mengden forespurte transaksjoner. Med en ekstrem brukerbase i Messenger, WhatsApp og Instagram, vil transaksjonsmengden være en kritisk teknologisk barriere – det blir spennende å se hvordan de ønsker å løse dette.

Mulighetene er mildt sagt store. De tre nevnte tjenestene vil kunne blomstre med en innebygget betalingsløsning.

Uten å spekulere for mye, vil det være mange spennende løsninger som kan implementeres i et slikt system. Både WhatsApp og Messenger vil kunne bli betalingsløsninger mellom enkeltpersoner eller bedrifter. Hvis overføring av valuta vil kunne gjøres sømløst gjennom deres tjenester, vil de kunne ta markedsandeler fra store norske aktører som VIPPS. Tipsing og mikrotransaksjoner til populære brukere/bilder på Instagram vil være en annen spennende mulighet.

Desentralisert?

Et viktig spørsmål som oppstår når et stort firma som Facebook planlegger å lansere en slik løsning – i hvilken grad vil dette være desentralisert? Desto mindre kontroll Facebook har på løsningen sin, desto vanskeligere vil det bli å tjene på transaksjonene de fasiliterer. Det ryktes at de store aktørene jobber med systemer som i en viss grad vil være separate, på store desentraliserte nettverk av servere. Det er dog vanskelig å se for seg at Facebook ikke ønsker full kontroll over nettverket deres.

«Facebook Coin» vil antagelig bryte med en del aspekter som blir sett på som viktige av mange sentrale aktører i kryptoøkosystemet. Anonymitet er ett av disse aspektene.

«Killer app»

Vil en slik løsning være den etterlengte «killer appen» som mange har etterspurt? Brukere som overfører verdier mellom hverandre vil ikke få med seg at transaksjonene blir overført via et nettverk basert på blockchain – men dette trenger ikke nødvendigvis være negativt. Hvis løsningen implementeres med suksess, vil det være et sterkt bevis på at blockchain kan operere som fasilitator for valutatransaksjoner.

Forrige

Neste