BTC
% 1h
0.22
% 24h
0.62
% 7d
14.47
BTC
USD
13,011
EUR
10,968
NOK
120,191

BTC
% 1h
0.22
% 24h
0.62
% 7d
14.47
BTC
USD
13,011
EUR
10,968
NOK
120,191

Vil tokenisering bli den nye trenden?

Når blockchain introduseres for personer, er det som regel Bitcoin eller Ethereum som forklares. Folk ble introdusert til prosjekter som fasiliterer overføring av digital valuta mellom enkeltpersoner. Et konsept langt færre har hørt om er tokenisering.

Hva er tokenisering?

Et token er en digital representasjon av en enhet med verdi. Dette kan for eksempel være en aksje, en del av en bolig, kunst eller liknende. Slike tokens kan opprettes for å representere hele, eller deler av et fysisk produkt. Denne prosessen kalles tokenisering – tokenization.

Illikvide markeder gjort likvide

Enkelte produkter, som bolig og kunst er svært illikvide – det er en relativt vanskelig og treg prosess å omsette disse objektene til valuta. Ved å splitte objektet inn i flere deler, vil terskelen for å kunne delta i kjøp av objektet synke betraktelig. En bolig verdt 5 millioner er noe de fleste unge studenter ikke har råd til – men hva om en kunne kjøpe en del av den? Leieinntektene kan deretter spres i forhold til andelen tokens de ulike eierne holder.

Salg og kjøp av illikvide objekter bærer med seg en del ulemper – det oppstår ofte likviditetspremier. En likviditetspremie er en premie som kreves av investorer når en gitt produkt ikke effektivt kan konverteres til kontanter til en rimelig markedsverdi.

Åpne markedsplasser

Kombinasjonen av tokeniserte eiendeler og en grenseoverskrivende plattform skaper også grunnlaget for fullstendig åpne markedsplasser.

Åpne markedsplasser gir mulighet for mer flytende, effektive og inkluderende handelsnettverk som fremmer deltakelse. Dette skaper grunnlaget for å pivotere fra tosidige markedsplasser dominert av en enkelt sentral myndighet til flersidige markedsplasser som låser opp mer kollektiv verdi for alle deltakere.

Nye investeringsmodeller

Et av de absolutt mest spennende konseptene med tokenisering er at investeringsmodellene endres fullstendig. Hittil har investering på tidlige stadier i spennende bedrifter vært forbehold venture capital, eller såkalt engelinvestorer.

Interesserte kunder kjøper tokens fra prosjekter de mener er interessante, og holder på disse. Tokens kan som nevnt representere en aksje i firmaet, eller for eksempel retten til en fremtidig tjeneste.

Dette minner deg kanskje om noe? Det stemmer – dette er ofte kalt en ICO. Initial Coin Offering. Dette konseptet var en av grunnene til den ekstreme veksten vi så i løpet av høsten 2017. Selv om ICO er et spennende konsept, har vi i ettertid sett negative ringvirkninger. Prosjektene ble pumpet opp i verdi, teamet solgte sine egne tokens, og lo hele veien til banken.

STO

STO er en versjon av en ICO. STO står for Security Token Offering. Forskjellen er at en security er strengt regulert i de fleste land, og krever komplekse prosesser for både investorer og utsteder. Dette gir altså kundene som investerer en større sikkerhet – såfremt det er mulig å få i kryptomarkedet anno 2019.

For å nevne et par områder STO hever seg over ICO:
– ICO’s utgir seg ofte for å ha en underliggende grunn til å utstede en coin. Grunnen har desverre ofte vist seg å være humbug. Når en STO utstedes, kreves det ikke at tokenet har noen use case – rett og slett fordi det er understøttet av et ekte produkt.
– Investorer har rettigheter når det kommer til votering eller for eksempel distribusjon av profitt.

Per dags dato finnes det ikke mange steder man kan kjøpe og trade security tokens – men utviklingen er i full blomst. Prosjekter som Digishares, Polymath og Neufund ønsker å løse akkuratt dette.

Forrige

Neste