BTC
% 1h
0.03
% 24h
0.91
% 7d
2.72
BTC
USD
11,400
EUR
9,624.1
NOK
101,312

BTC
% 1h
0.03
% 24h
0.91
% 7d
2.72
BTC
USD
11,400
EUR
9,624.1
NOK
101,312

DAO – Desentralisert Autonom Organisasjon

En DAO er en organisasjon som er styrt av kode. Det finnes ingen CEO, ikke noe styre eller eiere i tradisjonell forstand. En DAO er selvstyrt og har både midler og formål til å klare seg på egenhånd.

Et eksempel på en slik organisasjon kan være en selvkjørende bil. Det er ingen som eier bilen, og bilen ble produsert av en selvstyrt autonom fabrikk. Bilen kjører mennesker rundt slik en Taxi ville gjort for å tjene penger. Inntektene bruker den til å vedlikeholde seg selv, samt spare opp midler til å kjøpe sin etterfølger fra den selvstyrte autonome fabrikken når den en gang må byttes ut. En andel av inntektene går til skatt som finansierer velferd til menneskene.

Et annet eksempel som har skjedd i virkeligheten, er en plattform for folkefinansiering. Prosjektet lignet litt på kickstarter.com, i første fase ba organisasjonen om penger fra mennesker. Til gjengjeld fikk hver investor tokens, som representerte stemmer, proporsjonalt med hva de hadde investert. I andre fase kunne grundere sende inn sine forretningsideer til organisasjonen. Investorene kunne da stemme frem hvilke av prosjektene som skulle få finansiering. Alt dette skjedde automatisk, investeringene var låst i såkalte smart kontrakter. I utgangspunktet ville investeringene bare frigjøres når et prosjekt fikk vedtatt finansiering med stemmer. Dessverre var det en feil i koden til smart kontrakten, og en angriper så sitt snitt til å tømme hele investeringsfondet på $125 millioner.

En DAO er en teknologi i ekstremt tidlig fase. Det er mye som skal utprøves, forskes på, og eksperimenteres med før vi ser en adopsjon av denne teknologien i samfunnet.

Ble du klokere?